Σύντομη συνάντηση λόγω «αγανακτισμένων»

Λιγότερο από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, για τα ακανθώδη ζητήματα της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν καταλήξαμε σήμερα σε τίποτα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση της σύντομης συνάντησης της τρόικας με τους επικεφαλής

του υπουργείου, λόγω της συγκέντρωσης των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι δεν έχει κλείσει κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα, αν και όπως πρόσθεσε η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τη ίδια πηγή, συμφώνησαν τις επόμενες δυο ημέρες να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών ώστε να αρχίσουν να κλείνουν επιμέρους μέτωπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο παράγοντα, στη σημερινή συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τα υπουργεία οι οποίες θα συνεχιστούν εντός της εβδομάδος. «Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τις δράσεις των άλλων υπουργείων», ανέφερε. «Έχουμε δώσει τις πολιτικές που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του έτους για να επιτευχθούν οι στόχοι και οι πολιτικές αυτές αξιολογούνται από την τρόικα».

Το ίδιο στέλεχος ερωτηθείς για το ποιος θα τοποθετεί ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα με την τρόικα αλλά και ότι δεν υπήρξε καμία έκφραση από τη μεριά των δανειστών ώστε να τοποθετηθεί ξένος επικεφαλής.

Νωρίτερα, προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είχε πολυμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα- βήμα» ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Περιορισμένες δόσεις, δεκαοκτώ για την πάγια ρύθμιση και έως 48 για την έκτακτη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, εμμένοντας στους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλετών αλλά και σε διασφαλίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης οτι θα συγκεντρώσει τα ποσά που προϋπολογίζει. Νωρίτερα, προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, για το θέμα της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αύριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο.

Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα