Πρόκριση σε δέκα βήματα

του Διονύση Δελλή

Έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές Τσάμπιονς Λιγκ η εικόνα σε ότι αφορά στα... επόμενα είναι πλέον αρκετά καθαρή. Ένα αληθινό γκρουπ ισχυρών (Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Σίτι, Μπάγερν) είναι ήδη στην επόμενη φάση. Ένα ακόμη έχει αφήσει μονάχα τα τυπικά (Παρί, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης).

Και κάποιοι ακόμη έχουν κάνει ένα αληθινά μεγάλο βήμα για να πάνε... παρακάτω. Μεταξύ τους; Και ο Ολυμπιακός. Ο πρωταθλητής Ελλάδας που

έπειτα από τέσσερις στροφές έχει 7 βαθμούς και την τύχη στα χέρια του. Αρκεί να κερδίσει την Άντερλεχτ την τελευταία αγωνιστική στο Φάληρο για βρεθεί στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Μια νίκη κόντρα στους Βέλγους τελειώνει οριστικά την υπόθεση με happy end.

Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο του 2013; Αφάνταστα μεγάλη. Ειδικά για τον Ολυμπιακό όμως; Ειδικά για τους Ερυθρόλευκους, είναι σίγουρα επιτυχία, είναι σίγουρα μεγάλη, δεν είναι όμως και... αφάνταστη. Και αυτό γιατί οι Πειραιώτες δεν είναι τυπικό δείγμα του σημερινού greek football. Είναι ένα κλαμπ που έχει ξεφύγει ξεκάθαρα σε ένα δικό του επίπεδο.

Με έναν αληθινό επενδυτή στο τιμόνι του (υπενθυμίζουμε ότι η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στοίχισε προ τριετίας στον Βαγγέλη Μαρινάκη 100.000.000 ευρώ). Με μεγάλα έσοδα. Με μπάτζετ που δεν μπορεί να πλησιάσει σήμερα κάποιος...υποψήφιος ανταγωνιστής. Από το ρεπορτάζ για παράδειγμα προκύπτει σήμερα ότι αν ο Ολυμπιακός κερδίσει τον ΠΑΟΚ την Κυριακή στο πρωτάθλημα, οι ποδοσφαιριστές του θα μοιραστούν 1.000.000 ευρώ σαν πριμ. Από τις 18 ομάδες της Σούπερ Λιγκ, υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 που 1.000.000 ευρώ δεν είναι ούτε ο ετήσιος προϋπολογισμός τους! Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.

Για αυτό και ο Ολυμπιακός μπορεί να βάζει άλλους στόχους. Ακόμη και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν κάποιοι θα μιλήσουν για τις επεμβάσεις του Ρομπέρτο το βράδυ της Τρίτης και για την μπόλικη δόση τύχης που είχε αυτό το 1-0 με την Μπενφίκα που αποτελεί «υποθήκη πρόκρισης». Υπάρχουν δέκα καλοί λόγοι για να συμπεράνει κάποιος ότι στην ομάδα του Μίτσελ δεν... έτυχε. Πέτυχε. Ένας αληθινός 10λογος επιτυχίας που δείχνει ότι αν έχεις ένα αληθινό σχέδιο, υπάρχει και τρόπος να το πετύχεις. Πως έφτασε λοιπόν ο πρωταθλητής Ελλάδας, αρχές Νοέμβρη να είναι έτοιμος για τα νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ; Τι έκαναν οι Ερυθρόλευκοι για να μην τύχει, αλλά να πετύχει:

1) Αποφάσισαν ότι το περσινό «μοντέλο» παρότι αποδείχτηκε μια χαρά αποτελεσματικό, δεν συνάδει με τη φιλοδοξία τους

2) Διάλεξαν έναν προπονητή (Μίτσελ), από μια κορυφαία σχολή.

3) Τον έφεραν στην Ελλάδα Φλεβάρη όταν ουσιαστικά η -προηγούμενη σεζόν- είχε κριθεί. Γιατί; Για να μπορεί να αποφασίσει και να εισηγηθεί μια σειρά από μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και σε νοοτροπία.

4) Συμπεριέλαβαν στο οργανόγραμμα τον Κριστιάν Καρεμπέ με το ειδικό βάρος και τις μεγάλες γνωριμίες στο προσκήνιο του football. Και τον τεχνοκράτη Πιέρ Ισά.

5) Έπεσαν στα βαθιά της μεταγραφικής περιόδου αλλάζοντας το 60% του ρόστερ κάνοντας τουλάχιστον μια προσθήκη σε κάθε θέση του γηπέδου. Και μάλιστα είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταγραφών πριν καν πιάσει Αύγουστος προκειμένου να γίνει μια «κανονική προετοιμασία».

6) Έβγαλαν τον Τζιμπούρ από την εξίσωση και κάπως έτσι... προέκυψε Μήτρογλου και Σαβιόλα. Άλλαξαν τον Αμπντούν με τον Βάις, Τον Φέισα, με τον Σάμαρη. Τον Φετφατζίδη με τον Κάμπελ και τον Ολαϊτάν.

7) Κράτησαν έντονο το ελληνικό στοιχείο της ομάδας, κράτησαν παίκτες-κλειδιά από το περσινό ρόστερ αλλά άλλαξαν τελείως την «αύρα» των αποδυτηρίων.

8) Έβαλαν «εμπειρία» Ευρωπαϊκού επιπέδου στο ρόστερ με κινήσεις τύπου Ρομπέρτο, Τσόρι, αλλά και Μετζανί, Ντινγκά και Τόρες (ασχέτως αν ο Ισπανός ακόμη δεν έχει αγωνιστεί).

9) Κατάφεραν να δημιουργήσου προϋποθέσεις αληθινής εφαρμογής στο... κλισέ «δύο ισάξιες» 11άδες.

10) Και τα έκαναν όλα αυτά, διατηρώντας την οικονομική ισορροπία του συλλόγου, στην πιο δύσκολη συγκυρία της Ελλάδας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα!

Και μιας και το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι... στη βάση του παιχνίδι, αλλά δεν είναι σίγουρα και επιτραπέζιο; Ένα τέτοιο πλάνο φέρνει στην «είσοδο» του λιμανιού και μια τόσο σημαντική επιτυχία...

Keywords
Τυχαία Θέματα