Προειδοποίηση Βερολίνου προς Κίεβο

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις συνθήκες κράτησης της πρώην Ουκρανής πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να απειλεί σήμερα να μπλοκάρει την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας. «Εμείς οι Γερμανοί λέμε πως η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας δεν μπορεί να επικυρωθεί αν δεν πληρούνται απολύτως οι συνθήκες ενός κράτους δικαίου», τόνισε ο Βέστερβέλε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Η συμφωνία της 30ής Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία

δεν έχει ακόμα επικυρωθεί.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο Κίεβο πως ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει τους κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει πως ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά από μια γέφυρα που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την δημοκρατία και το κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.

Σε ερώτηση της ZDF για το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μποϊκοτάρει το Euro-2012 που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία (και την Πολωνία), απάντησε πως πιστεύει «ότι δεν έχει νόημα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο τώρα» και πρόσθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι η παροχή βοήθειας προς την Τιμόσενκο».

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η καγκελάριος Μέρκελ και η κυβέρνησή της είναι πιθανό να μην μεταβούν στην Οικρανία για τους αγώνες της εθνικής Γερμανίας, αν μέχρι τότε δεν έχει απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμόσενκο.

Η πρώην πρωθυπουργός που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 20 Απριλίου στη φυλακή όπου κρατείται από τον Αύγουστο του 2011 και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες. Φωτογραφίες της που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αιματώματα στα χέρια και την κοιλιά της.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε χθες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τη μεταχείριση που έχουν στη φυλακή η Γιούλια Τιμόσενκο και άλλα μέλη της πρώην κυβέρνησης. Οι φωτογραφίες της κ. Τιμόσενκο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δημιουργούν ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησής της», τόνισε.

«Πιέζουμε τις ουκρανικές αρχές να εξασφαλίσουν άμεση ιατρική φροντίδα στο κατάλληλο κέντρο για την κ. Τιμόσενκο και επίσης ζητούμε να μπορέσει να τη συναντήσει ο αμερικανός πρεσβευτής», πρόσθεσε η Κλίντον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα