Προειδοποίηση για «αφρικανικό Αφγανιστάν»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Αφρικανική Συνάντηση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Raddho), που εδρεύει στο Ντακάρ της Σενεγάλης, ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Μαλί --ο βορράς του οποίου ελέγχεται από αντάρτες Τουαρέγκ και ένοπλους ισλαμιστές-- και να μην επιτρέψει να μετατραπεί αυτή η χώρα στο "Αφγανιστάν της Αφρικής".

Στην παρούσα κατάσταση "υπάρχει σοβαρή απειλή για 'σομαλοποίηση' του Μαλί και για δημιουργία ενός αφρικανικού Αφγανιστάν", αναφέρει ο πρόεδρος της Raddho Αλιούν Τιν στην έκθεσή του, μετά την αποστολή του στη χώρα αυτή, από τις 4 μέχρι τις 13 Απριλίου.

Ο

Τιν επισκέφθηκε το Μαλί μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου και την ανατροπή του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την εντυπωσιακή προέλαση των ενόπλων Τουαρέγκ, ισλαμιστών και διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων στο βορρά. Μέσα σε τρεις ημέρες οι ένοπλοι κατέλαβαν το Κιντάλ, το Γκάο και το Τιμπουκτού, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τη μισή χώρα.

"Η κατάρρευση του κράτους και της δημοκρατίας στο Μαλί ήταν εντυπωσιακή, και λόγω ταχύτητας και λόγω εύρους", σημειώνει η Raddho.

Σύμφωνα με την οργάνωση, "όλη η ισλαμιστική διεθνής έδωσε ραντεβού στο Μαλί, ιδίως στο Γκάο και το Τιμπουκτού, όπου έχουμε την Aqmi (Αλ Κάιτα του Ισλαμικού Μαγρέμπ), την Ανσάρ Ντιν (ισλαμιστική οργάνωση με επικεφαλής έναν Τουαρέγκ του Μαλί), την Μπόκο Χαράμ (ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας) και ενδεχομένως αύριο τους Σεμπάμπ (Σομαλοί ισλαμιστές)". Η Raddho καλεί τη διεθνή κοινότητα να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα του Μαλί και ζητά αππό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασχοληθεί κατεπειγόντως με το θέμα ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

"Το Μαλί δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση" εν μέσω "περίπλοκων, πολύμορφων, επαναλαμβανόμενων κρίσεων που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των χωρών" της περιοχής, προειδοποιεί η οργάνωση, κάνοντας λόγο για μια "βραδυφλεγή βόμβα για όλες τις χώρες" της Δυτικής Αφρικής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα