Προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν

Ανοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν, μια διαδικασία που η Δύση ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση την στρατηγικής σημασίας πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, θέατρο μιας αιματηρής εξέγερσης και εθνοτικών συγκρούσεων το 2010.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η διαδικασία αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην κυρίως μουσουλμανική χώρα έπειτα από 20 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να θεσπίζονται πέρυσι, μετά την πολύνεκρη εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο.

Πάντως, αντίπαλοι του υποψήφιου που θεωρείται ο επικρατέστερος, του υποστηριζόμενου από την Μόσχα Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, έχουν προειδοποιήσει ότι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα εάν διαπιστώσουν παρατυπίες.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εκ νέου αστάθεια στο Κιργιστάν ανησυχεί τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία -και οι δύο χώρες διατηρούν αεροπορικές βάσεις στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων και μοιράζονται τις ανησυχίες για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την εξάπλωση της δράσης ακραιφνών ισλαμιστών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τον ξεσηκωμό του Απριλίου του 2010, υπό την απερχόμενη πρόεδρο Ρόζα Οτουνμπάγεβα, επεδίωξε να μειώσει τις εξουσίες του ή της προέδρου και να μετατρέψει τη χώρα σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο επόμενος πρόεδρος θα υπηρετήσει, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, για 6ετή θητεία και θα διορίζει τον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα