Προεδρικές εκλογές στη Σενεγάλη

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στη Σενεγάλη και 5,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας ανάμεσα σε 14 υποψήφιους.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18.00 (20.00 ώρα Ελλάδος).

Η ψηφοφορία διεξάγεται μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εξαιτίας της αμφισβήτησης της υποψηφιότητας του προέδρου Αμπντουλαγέ Ουαντέ, 85 ετών, ο οποίος εξελέγη

το 2000 και επανεξελέγη το 2007.
Στις ταραχές αυτές 6 έως 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα μήνα.
Ο Ουαντέ διεκδικεί μια νέα επταετή θητεία.

Ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο να αποτραπεί το χάος, προτείνοντας να περιοριστεί κατά δύο χρόνια η θητεία του προέδρου Ουαντέ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Το Κίνημα της 23ης Ιουνίου (Μ23), ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αντιπρότεινε τη διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών εντός έξι με εννέα μηνών, στις οποίες ο πρόεδρος Ουαντέ να δεσμευτεί να μην θέσει υποψηφιότητα.

Η υποψηφιότητα του Ουαντέ στις σημερινές εκλογές κρίνεται παράνομη από την αντιπολίτευση, καθώς ο πρόεδρος έχει ήδη εξαντλήσει δύο θητείες μετά την εκλογή του 2000 και την επανεκλογή του 2007. Ωστόσο σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος το 2001 και το 2008 τού δίνουν το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
σενεγαλη εκλογες i news
Τυχαία Θέματα