Πρόεδρος για τελευταία φορά

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, όπου θα προεδρεύσει για τελευταία φορά, έπειτα από 8 χρόνια στο τιμόνι του οργάνου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euroworking group.

Καθόλου αρνητικός στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, δηλώνει με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard o Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο.

Μοναδικός υποψήφιος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, o Ολλανδός είναι «σοσιαλιστής» αλλά ταυτόχρονα ακολουθεί πάντα την γραμμή Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις συναντήσεις του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στον Capital, συνάδελφοί του λένε μάλιστα ότι έχει παίξει και τον ρόλο του «λαγού» για κάποια θέματα για λογαριασμό του γερμανού συναδέλφου του. Είναι από εκείνους που θεωρούν ότι το σκάνδαλο που αφορά την Ελλάδα πριν από κάθε τι άλλο είναι η συστηματική φοροδιαφυγή των μεγάλων κρυφών εισοδημάτων και στο πεδίο αυτό η Ελλάδα - αυτή είναι η εκτίμησή τους - δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα σημαντικό μέχρι σήμερα.

Στο επίπεδο αυτό μάλιστα είναι από εκείνους που έχουν ζητήσει την ενίσχυση των «ειδικών» τεχνοκρατών (από την Ολλανδία, την Γερμανία και το Βέλγιο) που θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα μέσα στο επόμενο δίμηνο για να βάλουν υπό άμεση εποπτεία τις αλλαγές που δρομολογούνται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είναι συμπαθητικός και πολύ έξυπνος λένε όσοι τον γνωρίζουν από την Αθήνα, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν κάποια κανάλια επικοινωνίας γιατί «πάντα ήταν στην απέναντι πλευρά...».

Keywords
Τυχαία Θέματα