«Ποτέ ξανά: Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς»

Σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης, με τίτλο: «Ποτέ ξανά: Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» και με κεντρική συμβολική εκδήλωση την «πορεία μνήμης», θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου στην πόλη, για τα θύματα του ολοκαυτώματος.

Επίσης, την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο για τους νεκρούς του ολοκαυτώματος στη συναγωγή Μοναστηριωτών (Συγγρού), με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου εβραϊσμού

και με ομιλίες του προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λάουντερ (Ronald S. Lauder) και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου Μοζέ Κάντορ.

Στην επιμνημόσυνη δέηση έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΚΙΣ και της ΙΚΘ, Δαβίδ Σαλτιέλ.

Την ίδια μέρα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 70 και πλέον εβραϊκών οργανισμών από διάφορες χώρες.

Τις διήμερες εκδηλώσεις της Παρασκευής 15 και του Σαββάτου 16 Μαρτίου «Ποτέ ξανά: Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς, 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη» διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, ενώ την έκθεση με την οποία ξεκινούν οι εκδηλώσεις, με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Το άνθος των Βαλκανίων» υποστηρίζει η Καναδική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

«Χάθηκαν 50.000 Έλληνες. Το μόνο έγκλημά τους είναι ότι ήταν Εβραίοι. Η μνήμη τους είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, ως ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΣ και της ΙΚΘ Δαβίδ Σαλτιέλ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έρχεται από το ίδρυμα Yad Vashem, θα γίνουν στις 15 Μαρτίου στις 5 μ.μ., στο φουαγιέ του δημοτικού μεγάρου.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 11.30, θα γίνει πορεία ανάμεσα σε δύο συμβολικά σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας, όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942 και με προορισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων. Την ίδια μέρα, στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα γίνει συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής (Λαντίνο) «The Jewish Soul» με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου, στη μνήμη των θυμάτων.

Σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «έχουμε υποχρέωση ως πόλη να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια, όσα συνέβησαν, τις απώλειες των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, αλλά και όσων έχασε η πόλη, εξαιτίας του αφανισμού τους, τη δυναμική των ταλέντων, του επιστημονικού, κοινωνικού, συνδικαλιστικού, πολιτιστικού δυναμικού τους». Σημείωσε ότι η δεύτερη φάση των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου με την επίσκεψή του και την επίσκεψη αντιπροσωπείας της πόλης στις εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς.

Στη σύνδεση της πόλης και ιδιαίτερα του ΑΠΘ με την εβραϊκή κοινότητά της αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, «αφενός γιατί το πανεπιστήμιο χτίστηκε πάνω σε κοιμητήρια, μεταξύ αυτών και εβραϊκά» και αφετέρου «γιατί υπήρχε στο πανεπιστήμιο έδρα εβραϊκών σπουδών που κατάργησε η δικτατορία του Μεταξά» και τώρα γίνονται προσπάθειες για την επανασύστασή της.

Η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που βίωσε η πόλη με αρχή την 15η Μαρτίου του 1943 και με τραγική κατάληξη την εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο με προορισμό την Πολωνία και με στοιβαγμένους στα βαγόνια του, μέσα σε άθλιες συνθήκες, Εβραίους του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, που βρισκόταν δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν παιδιά, που εξοντώθηκαν, αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς. Ο άδειος συνοικισμός μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οδηγήθηκαν Εβραίοι από διπλανές γειτονιές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ), που στη συνέχεια και αυτοί επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα για την Πολωνία, όπως και άλλοι Εβραίοι της πόλης. Οι αποστολές στα «στρατόπεδα του θανάτου» συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες με δραματικές συνέπειες για την ακμάζουσα, ως τότε, ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων Πέτρος Δημητρακόπουλος κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να παρευρεθούν και να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα την «πορεία μνήμης», που θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα