Πως οι τράπεζες θα συμψηφίσουν τις ζημιές από το PSI

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα εκπέσουν τις ζημιές που κατέγραψαν από τη συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI+) ορίζει σε ειδική διάταξη το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος που έχει δοθεί για διαβούλευση στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ζημιά από το PSI μπορεί να συμψηφιστεί είτε εφάπαξ είτε σε έως και 30 ετήσιες δόσεις όσο είναι δηλαδή και η μέγιστη αξία των νέων ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν στους επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στο PSI. Η ζημιά υπολογίζεται σε ποσοστό 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κουρεύτηκαν.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέα διάταξη καθώς ο σχετικός τρόπος έκπτωσης από τα ακαθάριστα κέρδη προβλεπόταν σε διάταξη που είχε περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ωστόσο, επαναλαμβάνεται στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος και οριστικοποιείται όσον αφορά τη λεπτομέρειά του. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την φορολογία εισοδήματος θα απαλειφθεί η λέξη εφάπαξ προκειμένου να στηριχθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το κρίσιμο δημοσιονομικό έτος 2013.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις τράπεζες το PSI εφαρμόστηκε και σε σειρά άλλων ομολογιούχων όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα όπως είναι οι μικροομολογιούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα