Πορτογαλία: Ψηφίστηκε το προσχέδιο

Οι πορτογάλοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος προβλέπει έναν νέο γύρο λιτότητας με περικοπές δαπανών που φτάνουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτουν 132 έδρες σε σύνολο 230, ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα τον καταψήφισαν, περιλαμβανομένου του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλιστών.

Πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στους μισθούς και τις

συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.

Μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην πορτογαλική βουλή στις 26 Νοεμβρίου.

Όμως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που στο παρελθόν έχει κρίνει αρκετά μέτρα της κυβέρνησης αντισυνταγματικά, αναγκάζοντάς την να τα αναιρέσει.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του εφιάλτη που μετέτρεψε την Πορτογαλία σε ασθενή στην εντατική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Ο Πόρτας επέκρινε την αντιπολίτευση επειδή αγνοεί τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Πορτογαλίας. Η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τετράμηνο του έτους και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αυτή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,8%.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «ένα πρόγραμμα φτωχοποίησης που προκαλεί μόνο πόνο στους Πορτογάλους, χωρίς να προσφέρει βιώσιμη ανάταξη των δημοσιονομικών».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει παραδεχθεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες προληπτικές πιστώσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως η Λισσαβόνα υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ενδέχεται να στείλει τον προϋπολογισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν το τέλος του έτους για να ελεγχθεί αν τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι συνταγματικά.

Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα το κάνει, όμως η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετό καιρό.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι συνταγματικά. «Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη παραβίαση του συντάγματος σε κανένα από τα μέτρα που προτείνονται (...). Πεποίθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός των ορίων της συνταγματικής ερμηνείας που συνάδει με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα