«Πόρτα» στη συναίνεση

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα διαβεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τις παραπέρα κινήσεις του. Ο κ. Παπανδρέου εισέπραξε την άρνηση του Α. Σαμαρά, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και τη
συγκαταβατική κατάφαση του Γ. Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Τετάρτη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.Σκοπός της επίσκεψης είναι να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μείνουν στην Ελλάδα έως τις 6 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στην πρόσθετη εξειδίκευση παρεμβάσεων περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2011, αλλά και στην αποκρυστάλλωση μέτρων εξοικονόμησης 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015.
Οι παρεμβάσεις του 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα οριστικοποιηθούν μετά την αξιολόγηση από την τρόικα, διευκρινίζει την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εξειδικευμένα μέτρα είναι «υποθέσεις και σενάρια». Η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει ότι, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και αυτές που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και μετά το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Περισσότερες αποκρατικοποιήσεις ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τάζοντας ως αντάλλαγμα μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον. "Η Ελλάδα πρέπει να πάρει και νέες δεσμεύσεις, η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει περαιτέρω το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις, και να εξαγγείλει και άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο Γιούνκερ . "Εχουμε θέσει έναν ορισμένο αριθμό απαραίτητων προϋποθέσεων εκ των οποίων ορισμένες, σε ένα βαθμό, εκπληρώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση" πρόσθεσε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί η τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τάζοντας και μια ήπια αναδιάρθρωση σε περίπτωση που η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Κρυφές προετοιμασίες στην ΕΕ για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους αποκαλύπτει  Ολλανδική εφημερίδα. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμα της Τρίτης πως οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μυστικά προετοιμασίες για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να καλύψει τις οικονομικές της υποχρ
Keywords
Τυχαία Θέματα