Πολωνία: αδιαφορία για τη διαφθορά

Μικρός είναι ο αριθμός ερευνών και διώξεων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Πολωνία, όπως διαπιστώνει σε έκθεση της η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL).

Στην έκθεση της για την Πολωνία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), υπογράμμισε ότι δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμη οι τεχνικές ελλείψεις που εντοπίσθηκαν στον τομέα της ποινικοποίησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη χώρα.

Αναφέρεται

ότι μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Πολωνικής κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός των ερευνών και διώξεων για αδικήματα ξεπλύματος χρήματος παραμένει μικρός, σε σύγκριση με τα κρούσματα που έχουν αποκαλυφθεί τελευταία στην χώρα.

Το καθεστώς δήμευσης των περιουσιών εκείνων που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένει ατελές ενώ, σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η εκτέλεση των κατασχέσεων, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η νομοθεσία για την ποινικοποίηση του αδικήματος χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δεν είναι, ακόμη, πλήρως εναρμονισμένη με τα διεθνή πρότυπα, δεν απαιτείται από τις αρχές επαρκής διαφάνεια των νομικών προσώπων και δεν υπάρχει σαφής απαίτηση για τον εντοπισμό πελατών με ύποπτες συναλλαγές στις τράπεζες, καταλήγει το πόρισμα της MONEYVAL για την Πολωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα