Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους Γάλλους θα απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για την υπόθεση του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, τον οποίο σήμερα διέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Ο Καουζάκ προέβη σε δημόσια δήλωση λέγοντας πως είπε ψέματα στον Φρανουσά Ολάντ, στο γαλλικό κοινοβούλιο και στους Γάλλους για τους offshore λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη. Σημειώνεται πως απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του

στις 18 Μαρτίου καθώς ως αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο ίδιος απολάμβανε τα προνόμια των φορολογικών παραδείσων.

Ο πρώην υπουργός αναγκάστηκε τελικά όχι μόνο να το ομολογήσει ενώπιον δύο δικαστών, αλλά ν' αναρτήσει και απολογητική επιστολή στο προσωπικό του μπλογκ. «Με πνίγουν οι τύψεις» αναφέρει στο συγκεκριμένο κείμενο όπου προσθέτει ότι τηρεί τον λογαριασμό στην Ελβετία τα τελευταία 20 χρόνια.

Σήμερα, τον εγκατέλειψε και ο συνήγορος υπεράσπισής του Ζιλ Ογκίστ, στον οποίο ο Καουζάκ εκμυστηρεύθηκε πως διατηρεί λογαριασμό στην Ελβετία. «Δεν θα μπορούσα, έπειτα από αυτό να συνεχίσω την υπεράσπισή του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Ζερόμ Καουζάκ είπε ψέματα. Είπε ψέματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Πρωθυπουργό. Ένας πολιτικός θα πρέπει να είναι άμεμπτος, περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη. Θα πρέπει ν' αποτελεί παράδειγμα και να είναι ο πρώτος που συμμορφώνεται με το νόμο» δήλωσε στο euronews ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό.

«Το ερώτημα τριγυρνάει στο μυαλό όλων. Είναι δύσκολο ο Φρανσουά Ολάντ ποτέ να μην ενημερώθηκε για κάτι, την ώρα που ο Ζερόμ Καουζάκ ήταν Υπουργός του επί του Προϋπολογισμού και πως επίσης υπήρχαν πολλές ξεκάθαρες εξηγήσεις επ' αυτών των θεμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (UMP) Ζαν Φρανοσουά Κοπέ.

Ο γαλλικός Τύπος
Σύσσωμος ο σημερινός γαλλικός Τύπος επιτίθεται στον πρώην υπουργό.

«Πρόκειται για ατίμωση. Με την απόκρυψη της υπόθεσης, τα ψέματά του, ο Ζερόμ Καουζάκ δεν αμαύρωσε μόνο την τιμή του», γράφει η « Libération», η οποία κυκλοφορεί με τίτλο «Ανάξιος» και για την οποία «η ύπαρξη ενός ελβετικού τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί το πρωτεύον λάθος» του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, ο οποίος «μέμφεται τον εαυτό του, απαξιώνει τον πολιτικό λόγο και εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την εξουσία του αρχηγού του κράτους».

Για τη «Figaro», σε μια εποχή που η Γαλλία βυθίζεται καθημερινά βαθύτερα στην κρίση, τίποτα δεν είναι χειρότερο από το κλίμα της γενίκευσης στο αναπόφευκτα θα οδηγήσει η υπόθεση Καουζάκ».

«Το πολιτικό σκάνδαλο είναι τεράστιο», διακηρύσσει η «Humanité» καθώς «ο άνθρωπος που κρατούσε στα χέρια του τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, ο οποίος επόπτευε τις φορολογικές αρχές και κυνήγι φοροφυγάδων ήταν ο ίδιος ένας εγκληματίας, συντονιστής για περισσότερα από είκοσι χρόνια της φυγής κεφαλαίων και της απόκρυψης πόρων».

«Εδώ και μήνες (...) ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού πολλαπλασίαζε τα ψέματα με πρωτοφανή συνέπεια που προσέκρουσε στην αλαζονεία του κατά τη συνάντηση με τους κατηγόρους του», αναφέρει η «Charente Libre», προσθέτοντας ότι η υπόθεση είναι «συμπτωματική των επιμέρους προσωπικών ταλαντεύσεών του, την οποία τροφοδοτούσε με ένα αφόρητο αίσθημα ατιμωρησίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα