Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία και σενάρια ακυβερνησίας. Με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών η κεντροαριστερά του Μπερσάνι υπερισχύει στη Βουλή αν και με οριακά ποσοστά, ωστόσο κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την αναγκαία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στη γερουσία. Στη Βουλή, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λαμβάνει 29,54% και η κεντροδεξιά

του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,14%. Μεγάλη έκπληξη των εκλογών το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο που λαμβάνει το 25,54%. Η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι συγκεντρώνει το 10,54%.

Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερά θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στη βουλή.
Στην Γερουσία τώρα, ο Μπερσάνι εξασφαλίζει ποσοστό 31,6% έναντι του 30,67% του Μπερλουσκόνι, και λαμβάνει σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα 123 έδρες, ενώ η αναγκαία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης πλειοψηφία στη γερουσία είναι 158 έδρες.

Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν σήμερα. Tο κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ενώ καμία πλευρά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναφέρει το Ρόιτερς

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση», προσθέτει το πρακτορείο. Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα