Πολιτική αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο εκλογών

Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης για το ενδεχόμενο εκλογών, με διαφορετικές προσεγγίσεις περί πολιτικής σταθερότητας από τους κ. Σαμαρά και Τσίπρα. Μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας

ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να συμφωνηθεί ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου.
Εντείνεται την ίδια ώρα η συζήτηση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους, με τη μετατροπή των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ σε δίχτυ ασφαλείας εφ όσον η Αθήνα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και με παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι Financial Times. Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συζητηθεί στο eurogroup στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη. «Η οριστική απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων », δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η συμφωνία με την τρόικα πρέπει να κλείσει το συντομότερο, δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Έκανε λόγο για μια περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο. «Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Την κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τον περιορισμό των φορολογικών συντελεστών μισθωτών και επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε φορολογικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου τόνισε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα εκτίμησε ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ένταξη στη νέα ρύθμιση εξόφλησης -σε 100 δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της βουλής, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα