Πλούσιος ο Μάιος σε θεατρικές παραστάσεις

Αυλαία ρίχνουν οι περισσότερες θεατρικές σκηνές της Αθήνας την Κυριακή των Βαΐων, η οποία σηματοδοτεί εδώ και χρόνια τη λήξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου. Με τη διαφορά ότι ορισμένες πλέον, παραστάσεις, συνεχίζουν και μετά το Πάσχα, είτε επειδή προκάλεσαν ουρές στα ταμεία, είτε επειδή ξεκίνησαν καθυστερημένα ενώ σ' αυτές προστίθενται και πρεμιέρες.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες, πρεμιέρα κάνει στις 10 Μαΐου

η παράσταση αφιέρωμα στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή του θεάτρου Badminton, σε σενάριο και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του Θεοδωράκη οι θεατές πραγματοποιούν ένα ταξίδι στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας: από τη Μικρασιατική καταστροφή και τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση.

Η παράσταση «Ποιος τη ζωή μου» περιλαμβάνει περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμούς του Μίκη Θεοδωράκη, συνδυάζοντας θέατρο, χορό, μουσική, ποίηση και κινηματογράφο. Συμμετέχουν 28 ηθοποιοί-χορευτές (Αρης Λεμπεσόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θανάσης Βαλτινός κ.α), τέσσερις τραγουδιστές (ανάμεσά τους οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα και Κώστας Θωμαΐδης) και 12 μουσικοί.

Από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, το Bob Theatre Festival 2013 επανέρχεται για 6η συνεχόμενη χρονιά στο Bios. To αγαπημένο νεανικό θεατρικό φεστιβάλ θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, την ανθολογία των καλύτερων νεανικών παραστάσεων της σεζόν που τελειώνει και φυσικά πρεμιέρες, μετακλήσεις από το εξωτερικό, stand-up comedy, αυτοσχεδιασμούς, αλλά και τον διαγωνισμό Scratch Night. Περισσότεροι από 3.000 θεατές αναμένεται να συρρεύσουν και στην φετινή διοργάνωση που σύμφωνα με πολλούς τείνει να αποτελέσει «το σημαντικότερο θεατρικό γεγονός της ανοιξιάτικης Αθήνας».

Για 3η συνεχή χρονιά η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ διοργανώνει και φέτος το «3ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 Κουπέ» στο New Wagon της αμαξοστοιχίας εγκαινιάζοντας τις καλοκαιρινές καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στην αποβάθρα του σταθμού. Για ένα δεκαήμερο, από τις 24 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου, προσκαλεί νέους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από την ξεχωριστή ατμόσφαιρα των 12 μικρών «διαμερισμάτων» του Νέου Βαγονιού και να δημιουργήσουν τη δική τους πρωτότυπη περφόμανς σύντομης διάρκειας για μικρές ομάδες θεατών. Μουσικά lives, θεατρικές performances και εικαστικές εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν και στα υπόλοιπα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας καθώς και στην αποβάθρα του σταθμού πυροδοτώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα νεανικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πρεμιέρα στις 10 Μαΐου θα κάνει και η νέα δουλειά της Helter Skelter Company στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σύλληψη, κείμενο και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση Pedestal (Βάθρο) χρησιμοποιεί ως βάση την τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου και τις τελετουργίες ερμητικών ταγμάτων. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Carnage" (Σφαγή), μιας ελεύθερης απόδοσης της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια».

Η μαύρη κωμωδία του Νταβίντ Λεσκότ «Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, θα εγκαινιάσει το νέο θεατρικό χώρο Scrow, με την πρεμιέρα να είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαΐου.

Για όσους δεν πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν τον περασμένο Δεκέμβριο, από τις 13 Μαΐου παίζεται ξανά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το «Μυστικό της Κυρίας Έλεν». Ένας μονόλογος της Ελένης Ζιώγα βασισμένος στο μυθιστόρημα του Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρντισες Θέ' μου». Ο νέος κύκλος παραστάσεων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 13 Μαΐου και για δώδεκα μόνο βραδιές στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος.

Μετά από την επιτυχία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια, το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ανεβαίνει για έκτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο) με τον Γιώργο Καραμίχο και την Βίκυ Παπαδοπούλου, από το Σάββατο 11 Μαΐου και για 3 εβδομάδες, έως 2 Ιουνίου. Ενώ για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει στο θέατρο Παραμυθίας και το νεοελληνικό έργο του Κωνσταντίνου Παππά «Υγρά Μάτια» από την Πέμπτη 23 Μαΐου. Η παράσταση προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα όπως ο κοινωνικός ρατσισμός και η ελευθερία της έκφρασης.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κρατική σκηνή έως τις 19 Μαΐου παρατείνονται λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης οι παραστάσεις του έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν Ο' Νηλ που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Γκόλφω», «Τα κόκκινα φανάρια», «Vitrioli», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Το έπος του Διγενή Ακρίτη», «Πενθεσίλεια») θα ολοκληρωθούν κανονικά αύριο. Ενώ η παράσταση «Θεατές» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου συνεχίζονται, όπως είναι προγραμματισμένο, έως και τις 24 Μαΐου.

Παράταση μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου παίρνει και η παράσταση «Ο Επιθεωρητής» στο θέατρο Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Γιώργο Αρμένη, Αριέττα Μουτούση και μια πλειάδα ακόμα ηθοποιών. Οι υπόλοιπες παραγωγές της χειμερινής σεζόν του θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ («Δεν μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς» και «Η μικρή μας πόλη» στο θέατρο Βασιλάκου, «Με δύναμη από την Κηφισιά» στο θέατρο Ροές και «Τρελαντώνης» στο θέατρο Ακροπόλ) κατεβάζουν αυλαία αύριο.

Έχοντας κερδίσει εξαιρετική αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς, η «Ολεάννα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της στο θέατρο Εμπορικόν και μετά το Πάσχα (έως 19/5). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Σκότη και τους βασικούς ρόλους κρατούν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Για δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα θα συνεχίσει τις εμφανίσεις στο θέατρο Αλίκη και ο Τάκης Ζαχαράτος μετά το Πάσχα, με την παράσταση «I AM WHAT I AM», που ξεπέρασε ήδη τις 130 παραστάσεις και τα 50.000 εισιτήρια. Μετά το Πάσχα συνεχίζει και το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Γάλα» με την Άννα Βαγενά στο θέατρο στο Μεταξουργείο.

Με τη προπώληση να ξεπερνάει τα 1.000 εισιτήρια ημερησίως, η ροκ όπερα «Δαίμονες» του Νίκου Καρβέλα με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Κακλέα και την 'Αννα Βίσση στον πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνει παράταση μέχρι τέλος Μαΐου.

Δεν είναι λίγες όμως και οι παραστάσεις που ανεβαίνουν μετά το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. Το κορυφαίο κωμικό δίδυμο Γιάννης Μπέζος και Πέτρος Φιλιππίδης, θα συναντηθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τους «Απατεώνες και Τζέντλεμεν» από την Τετάρτη 8 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις. Ενώ από την Τρίτη του Πάσχα η κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανασίου «Άντρες έτοιμοι για όλα» θα παίζεται στο Αριστοτέλειο Θέατρο.

Ακόμα, το δρόμο για Θεσσαλονίκη παίρνουν μεταξύ άλλων το έργο του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Τάσο Ιορδανίδη, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αθήναιον για 20 μόνο παραστάσεις, από την Τετάρτη 8 Μαΐου και η «Σεξουαλική ζωή του κου και της κας Παπαχαραλάμπους» της Δήμητρας Παπαδοπούλου με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Τζόυς Ευείδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση που θ' ανεβαίνει από τις 6 Μαΐου στο θέατρο Εγνατία, ενώ θα κάνει περιοδεία σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Τέλος, από την Πέμπτη 9 έως τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ο "Γαλιλαίος" με τον 'Αγγελο Αντωνόπουλο θα κάνει περιοδεία στην Καβάλα (Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου 9-10/5), στα Γιάννενα (Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών 15-16/5) και στη Λαμία (Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, 20/5).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
μαιος, Μιχάλης Κακογιάννης, αθηνα, πασχα, μαΐου, badminton, ελλαδα, θεατρο, αρης, bob, festival, bios, scratch, night, ρουφ, ιουνίου, νέα, συλληψεις, χρεωκοπια, μετάφραση, black, box, νηλ, εισιτήρια, ροκ, αννα, θεσσαλονικη, κας, καλοκαιρι, καβαλα, λαμια, δωρο πασχα, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημητρης λιντζερης, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, θεατρο ακροπολ, ελενη, ζουγανελη, γιαννης μπεζος, μετάφραση, αυλαια, δουλεια, ηθοποιοι, μουσικη, ρατσισμος, τραγουδια, bios, αθηναιον, ανθρωπος, αννα, αριστοτελειο, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βικυ, βισση, γεγονοτα, γεγονος, γιαννενα, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δικη, δωδεκα, διδυμο, εγνατια, αιθουσα, εισιτήρια, ελευθερια, επιτυχια, ευειδη, ζωη, ζιωγα, θεατρο αλικη, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, κακογιαννης, κας, κειμενο, κυκλος, κυριε, κωμωδια, ληξη, λουκια, μαΐου, μικρασιατικη καταστροφη, μυθιστορημα, νεγκα, νηλ, ποιηση, οπερα, παπακωνσταντινου, πεμπτη, πενθος, ροες, ρουφ, ροκ, ρολο, σαββατο, σεζον, σεναριο, συλληψη, σκηνες, σκηνοθεσια, σπυρου, σφραγιδα, τρενο, τριτη, φεστιβαλ, φυσικα, ακροπολ, badminton, μπεζος, black, bob, box, δημητρης, εμφανισεις, festival, γιωτα, ιουνίου, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, μεθοδος, night, ομαδες, scratch, σκηνη, ταξιδι, θανασης, θανου, θεματα
Τυχαία Θέματα