Πληθαίνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Καταιγισμός δηλώσεων αξιωματούχων το τελευταίο 24ωρο, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα με προειδοποιήσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Νέα έκθεση των υπηρεσιών της Κομισιόν για την Ελλάδα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2015 προειδοποιώντας για τριγμούς στην εμπιστοσύνη των επενδυτών λόγω αβεβαιότητας. Καταγράφει επίσης και μεγάλα προβλήματα ρευστότητας,

ενώ συστήνει νέες αλλαγές στην φορολογία των ακινήτων, των επιχειρήσεων, αλλά και πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα.
Νέα προειδοποίηση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι τα κρατικά ομόλογα μπορούν να γίνουν δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας μόνο αν η χώρα υπάγεται σε πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Αν συμβεί το Grexit, η Ελλάδα θα είναι χειρότερα και από την Αργεντινή αναφέρει ο Economist, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο φεύγοντας από την Ευρωζώνη.
Κατά 80% η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

«Θα ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η κυρία Μέρκελ τονίζει την αρχή της αλληλεγγύης αρκεί να γίνονται οι αντίστοιχες προσπάθειες, επισημαίνοντας ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει με κάθε ελληνική κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, ομοφωνία ως προς το ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, υπήρξε στη συζήτηση που διεξήχθη στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα.

Τόνισαν ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δάνεια εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι κοινό πεπρωμένο είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι συζητήσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές και όταν σχηματισθεί κυβέρνηση. Ερωτηθείσα για το ανθρωπιστικό κόστος και κατά πόσο αυτό ενδιαφέρει το ΔΝΤ, η κα Λαγκάρντ είπε ότι μας ενδιαφέρει πολύ, μην ξεχνάτε όμως ότι ζητήθηκε από το ΔΝΤ να πάει στη Ελλάδα, όταν η χώρα βρέθηκε σε θέση να μην μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της.

Μια νέα κρίση μετά την κρίση στην ευρωζώνη με αφορμή τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. «Η Ελλάδα είναι χώρα μικρή για να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο στην ευρωζώνη, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις των αγορών» σημειώνει αφού το εκλογικό αποτέλεσμα των Αθηνών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια πολιτική κρίση, η οποία να μεταπηδήσει στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία,.

Νέα παρέμβαση εν τω μεταξύ από τον υπουργό οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη στους Financial Times κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να συμφωνήσει σε μια εξάμηνη παράταση του προγράμματος. Παράλληλα, απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις για πιθανή έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Για την προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης ανέφερε πως χωρίς πρόγραμμα την 1η Μαρτίου θα έχουμε πραγματοποιήσει μια βίαιη έξοδο αφήνοντας χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, αύξηση της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χωρίς να υπάρξει μεγάλης κλίμακας φυγή κεφαλαίου που να θυμίζει την προεκλογική περίοδο του 2012, καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές. Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 2%) σε σχέση με το Νοέμβριο, ωστόσο, ο όγκος των εκροών δεν θυμίζει την κρίση που έπληξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πριν από 2,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα