Πλήρης συμμετοχή του Κοσόβου στο RSS

Η πλήρης συμμετοχή του Κοσόβου στο Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RSS) με σεβασμό στην ουδετερότητα ως προς το θέμα του καθεστώτος αποφασίστηκε με το επιχείρημα της προόδου στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας στην πρώτη φετινή συνεδρίαση της, στο Σαράγεβο, έλαβε ομόφωνη απόφαση «να τροποποιήσει το καθεστώς και τον κατάλογο των συμμετεχόντων, ως αποτέλεσμα του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας», όπως τονίζεται σε
ανακοίνωση του RSS.

Το Κόσοβο στη λίστα των συμμετεχόντων στο Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας αναφερόταν ως UNMIK/Κόσοβο (Πολιτική Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο/Κόσοβο). Τώρα θα αναγράφεται ως Κόσοβο με αστερίσκο (Kόσοβο *) που σημαίνει ότι η προσέγγιση της οργάνωσης ως προς το καθεστώς είναι ουδέτερη σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για τη διακήρυξη για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Η συμμετοχή του Κοσόβου στο Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας αποτελεί επιβεβαίωση της πλήρους δέσμευσης της οργάνωσης να διασφαλίσει δράσεις χωρίς αποκλεισμούς. Αποδεικνύει ότι η περιοχή είναι ικανή να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της και να δημιουργήσει όρους για συνολική πρόοδο σε πνεύμα ανοχής και συνεργασίας», δήλωσε ο ΓΓ του RSS, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε χαιρέτισε μέσω Twitter την απόφαση του RSS και την εποικοδομητική προσέγγιση όλων των συμμετεχόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα