Πιέσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές

Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως τη μείωση του δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καλούν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και του Eurogroup επισείοντας τον κίνδυνο νέων μέτρων και απολύσεων στο δημόσιο. Στη δημοσιονομική εξυγίανση η Ελλάδα έκανε «σημαντική δουλειά» και αν συνεχιστεί η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα χρειαστούν άλλα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ,

Ουΐλιαμ Μάρεϊ.

Μάλιστα συνέδεσε ευθέως το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του δημοσίου τομέα και συνεπώς των απολύσεων με την επιτυχία του εγχειρήματος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ανασυγκρότησης της φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είπε, τονίζοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ που αφορά το φορολογικό.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το "τελικό αποτέλεσμα" θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα βρεθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης.Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτή τη φορά το κύριο σημείο των συζητήσεων για την Ελλάδα δεν θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα. Σημείωσε δε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε. Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Ο Ευρωπαίος που έκανε αυτές τις δηλώσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων φέρεται να είναι ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαβεβαίωσε ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα