Πιέσεις ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των μελών του για τον πακτωλό χρημάτων που έχει δανείσει στην Ευρωζώνη, φέρεται να πιέζει της κυβερνήσεις του ευρώ να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους της δανειακής σύμβασης που έχουν συνάψει με την Αθήνα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που πρόσκεινται στις
συζητήσεις. Η πίεση του ΔΤΝ, που υπήρξε προφανής στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έρχεται σε απάντηση των ολοένα αυξανόμενων ενδείξεων πως η βαθιά ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος.

Τα στελέχη του Οργανισμού εμμένουν στην άποψή τους πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί σε "βιώσιμα" επίπεδα προτού αποδεσμευτούν πολλά επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας, δήλωσαν οι πηγές.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας. Ένα τέτοιο βήμα ωστόσο θα έγειρε ισχυρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική που έχουν ήδη δανείσει περί τα 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δεν υποχωρούν στο θέμα των επιπλέον παραχωρήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το πώς ακριβώς ορίζεται η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το κεντρικό θέμα μιας συζήτησης που αναμένεται να διαρκέσει μήνες με αντικείμενο την ελάφρυνση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ θέλει τώρα να δει το ελληνικό χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα έχει αποπληρώσει δάνεια αξίας 33 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, λένε οι αξιωματούχοι. Το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, όταν η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπέγραψαν μια νέα συμφωνία στήριξης που επέβαλε σημαντικές απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης (PSI). Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ αντανακλά την άποψη των αξιωματούχων του Ταμείου πως ο προηγούμενος στόχος δεν εξασφαλίζει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της έως το 2020.

Από το Φεβρουάριο, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό άνω του 7% το τρέχον έτος, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 4,7% που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο, ενώ η ύφεση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2013. Η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα και έχει διευρύνει το χρηματοδοτικό έλλειμμα που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ έχει θέσει απί τάπητος πολλές επιλογές που θα καλύψουν αυτή την "τρύπα" και που θα οδηγήσουν επίσης το χρέος της Ελλάδας πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020, λένε οι αξιωματούχοι, ωστόσο αυτές συναντούν ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη. Μια μέση λύση θα ήταν άλλη
Keywords
Τυχαία Θέματα