ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για καταδίκη δημοσιογράφου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ για την απόφαση δικαστηρίου των Σκοπίων να καταδικάσει σε 4,5 χρόνια φυλάκιση τον δημοσιογράφο Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα, σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.

Περίπου
250 δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια για την καταδίκη του Κεζάροφσκι.

Ισχυρός αστυνομικός κλοιός εμπόδισε την πορεία των δημοσιογράφων να προσεγγίσουν το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» (γνωστό στην κοινή γνώμη και ως Μουσείο του VMRO-DPMNE), στο οποίο έπρεπε να καταλήξει η διαμαρτυρία. Το Μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι φορούσαν κυρίως μαύρα ρούχα και άναψαν κεριά στο έδαφος θέλοντας να δείξουν με τον τρόπο αυτό ότι πενθούν για τον «χαμό της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα».

Σε δηλώσεις τους οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «απροκάλυπτη» ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως ανέφεραν, οδηγεί στην φίμωση και στο διωγμό κάθε ελεύθερης φωνής στη χώρα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) ζήτησε τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διαπιστωθεί ποιος έδωσε εντολή να εμποδιστεί από την αστυνομία η ειρηνική πορεία των δημοσιογράφων, χθες, στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι την δρακόντεια αυτή ποινή εις βάρος του Κεζάροφσκι καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δημοσιογραφικές ενώσεις στην ΠΓΔΜ,η αντιπολίτευση, κινήματα πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και ο ΟΑΣΕ.

Την ανησυχία της για την καταδίκη του δημοσιογράφου Κεζάροφσκι εξέφρασε και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.

«Οι δύο βασικοί στόχοι κάθε χώρας, που έχει ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες, είναι να σέβεται το κράτος δικαίου, την αμερόληπτη εφαρμογή του νόμου καθώς και την ύπαρξη ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης...Η υπόθεση του δημοσιογράφου εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα και ως εκ τούτου θα παρακολουθήσουμε στενά τα γεγονότα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική Πρεσβεία στα Σκόπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα