Πέθανε ο Τσινούα Ατσέμπε

Ένας από τους πατέρες της σύγχρονης αφρικανικής λογοτεχνίας, ο Νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε, συγγραφέας του "καλτ" μυθιστορήματος "Τα πάντα γίνονται κομμάτια", απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών.

"Φοβάμαιότι αυτή η θλιβερή είδηση έχει επιβεβαιωθεί", δήλωσε η Μαρί Γιαμαζάκι, ηεκπρόσωπος των εκδόσεων Penguin στο Λονδίνο, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για τις συνθήκες ή για τον τόπο του θανάτου του.

Η οικογένεια πρόκειται να δώσει προσεχώς στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση, δήλωσε μόνον η εκπρόσωπος.

Σύμφωναμε νιγηριανά μέσα ενημέρωσης, ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του

πνοήστις ΗΠΑ, σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, στη Μασαχουσέτη.

ΟΤσινούα Ατσέμπε είχε εκδώσει το 1958 το πρώτο μυθιστόρημά του, "Τα πάντα γίνονται κομμάτια", ένα έργο που έγινε "καλτ" και αφορά τη μοιραίασυνάντηση του πολιτισμού της φυλής του, των Ίγκμπο, με τη βρετανική αποικιοκρατία. Ήταν η πρώτη αφήγηση για την αποικιοκρατία από την πλευράτων Αφρικανών.

Ο συγγραφέας είχεεπικρίνει επανειλημμένα τους ηγέτες της χώρας του και είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά της πολιτικής τάξης, όπως έκανε σ' ένα κείμενο στα αγγλικά με τίτλο "Το πρόβλημα με τη Νιγηρία", που δημοσιεύθηκε το 1984.

Οσυγγραφέας, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπράουν, είναι πολύ σεβαστός στη Νιγηρία για το λογοτεχνικό έργο του αλλά και για τις απόψεις του και τη δράση του.

Πριναπό δύο χρόνια, ο Τσινούα Ατσέμπε είχε αρνηθεί να παρασημοφορηθεί από τις αρχές της Νιγηρίας με μια από τις κορυφαίες νιγηριανές διακρίσεις, εκτιμώντας πως η χώρα του συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Ήταν η δεύτερη φορά που αρνιόταν διάκριση την οποία του προσέφερε το νιγηριανό κράτος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα