"Περισσότερη Ευρώπη" θέλουν οι Γερμανοί Πράσινοι

«Περισσότερη Ευρώπη» ζητεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη γερμανική βουλή Άντον Χόφράιτερ με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit.

Η κρίση στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή της μας δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται σε κίνδυνο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα εθνικά πείσματα απειλούν να δηλητηριάσουν την Ευρώπη, εκτιμά ο Χόφράιτερ.

Η κρίση κατέστησε εμφανείς τις αδυναμίες
της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προσθέτει, γι' αυτό έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε τι επιθυμούμε: Μια Ευρώπη που τα εθνικά συμφέροντα θα υπερισχύουν ή μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, διερωτάται ο βουλευτής των Πράσινων.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται σαφώς υπέρ της δεύτερης επιλογής, τονίζοντας όμως ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται περισσότερο θάρρος και ειλικρίνεια.

Η απάντηση στην τρέχουσα κρίση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Χόφράιτερ εξηγώντας ότι κινδυνεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η ΕΕ βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, αν καταρρεύσει, θα βρεθούμε σε πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που είμαστε τώρα, εκτιμά.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης έχει την αιτία του κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κανόνων και συνθηκών στην ΕΕ, σημειώνει ο Χόφράιτερ, επισημαίνοντας ότι, αν και οι κανόνες είναι απαραίτητοι, όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους άλλους. Η καγκελάριος φαίνεται να μην εμπιστεύεται πλέον τους εταίρους της στην Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο βλάπτει τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων εκτιμά ότι η διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κρατών της ευρωζώνης κατέστησε προφανές ότι απειλείται με αποτυχία η ιδέα πως μια πολιτική οντότητα μπορεί να προοδεύσει απλώς υιοθετώντας κοινό νόμισμα.

Όποιος δεν θέλει να καταρρεύσει η ευρωζώνη --και οι Πράσινοι δεν το επιθυμούν, τονίζει- θα πρέπει να προσπαθήσει για μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα