Πεκίνο: Διάψευση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Κίνα επέκρινε έντονα την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έδωσε στη δημοσιότητα μια δική της έκθεση στην οποία καταγγέλλει τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά στην έκθεσή του ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα χειροτέρεψε το 2011.

«Η έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ κουνά το δάκτυλο σε άλλες χώρες», κατήγγειλε
ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

«Το περιεχόμενό της που αφορά την Κίνα είναι γεμάτο προκαταλήψεις, παραβλέψεις γεγονότων, ενώ συγχέει τα πραγματικά με τα ψεύτικα (…) ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να επιτεθούν ή για να αναμειχθούν στα εσωτερικά άλλων χωρών», υπογράμμισε ο Χονγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα έχει κάνει «σημαντικές προόδους» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν την κατάσταση στη χώρα τους και θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν κακές μεθόδους και κακό πνεύμα για να αναφερθούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Χονγκ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή την έκθεση λίγες ημέρες μετά την άφιξη στο έδαφός τους του τυφλού, κινέζου αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσέν, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

«Στην Κίνα η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων χειροτερεύει, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι», επισημαίνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η (κινεζική) κυβέρνηση αύξησε τις προσπάθειές της να φιμώσει τους πολιτικούς ακτιβιστές και κατέφυγε σε εξωδικαστικές διαδικασίες», προσθέτει.

Οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας «έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυθαίρετες και παράνομες εκτελέσεις», καταγγέλλει η Ουάσινγκτον.

Σε απάντηση, η Κίνα δημοσίευσε σήμερα τη δική της έκθεση με την οποία καταγγέλλει την αστυνομική βία και τις διακρίσεις κατά των διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ έκλεισαν το ένα μάτι και σιωπούν μπροστά στο θλιβερό τους απολογισμό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η κινεζική έκθεση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Οι εθνικές μειονότητες και οι μη χριστιανοί πέφτουν θύματα διακρίσεων κυρίως από τη δικαιοσύνη», συνεχίζει το κείμενο της έκθεσης.

Το Πεκίνο αναφέρει επίσης τη μεταχείριση των διαδηλωτών του κινήματος «Occupy Wall Street» ως επιχείρημα για την έλλειψη της «αυτοαποκαλούμενης αμερικανικής ελευθερίας και δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα