Παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να σταματήσει την επιτάχυνση του sell off στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, αναφέρουν traders στο πρακτορείο Reuters, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν πιο αποφασιστική δράση για να ανακοπεί η εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους. Όπως σχολιάζει το Reuters,

ένας trader δήλωσε πως η ΕΚΤ αγοράζει έναν μεγάλο αριθμό ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, διετή και δεκαετή. Οι αποδόσεις του ιταλικού δεκαετούς  υποχώρησαν σήμερα οριακά κάτω του επικίνδυνου επιπέδου 7%, το οποίο θεωρείται ως μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.Ωστόσο, συνεχίζει το πρακτορείο, οι αρχές της ΕΤΚ συνεχίζουν να απορρίπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες εκκλήσεις για αποφασιστική παρέμβαση ως πιστωτικό ίδρυμα τελευταίας λύσης, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να επιλύσουν την κρίση χρέους, μέσω μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.
Χαλαρώνουν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά spreads με τη βοήθεια της ΕΚΤ

Χαλαρώνουν την Τετάρτη οι πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών μετά την χθεσινή εκτίναξη των spreads σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Το ιταλικό spread υποχωρεί ξανά κάτω από τις 500 μ.β. (επίπεδο το οποίο χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο από τους αναλυτές) μετά την φημολογούμενη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ φέρεται να παρενέβη σήμερα στην αγορά κρατικών ομολόγων, αγοράζοντας τίτλους Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με δηλώσεις traders, προσφέροντας μια «ανάσα ανακούφισης» στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων των εν λόγω χωρών.

«Η ΕΚΤ αγόρασε μεγάλη ποσότητα ιταλικών και ισπανικών ομολόγων διάρκειας 2 και 10 ετών», δήλωσε trader με γνώση των συναλλαγών όπως μεταδίδει το Reutres.

Η μετάδοση της κρίσης από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα, στις πιο δυνατές οικονομίες όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία ακόμα και η Γαλλία συνιστά πλέον τον μεγαλύτερο και κυρίαρχο φόβο των επενδυτών παγκοσμίως.

Αναλυτικά, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί στις 496 μ.β. την Τετάρτη, κατά 31,06 μ.β. χαμηλότερα έναντι του κλεισίματος της Τρίτης. Πτωτικά κινείται αυτή την ώρα και το ισπανικό spread, καταγράφοντας πτώση της τάξης των 9,32 μ.β. στις 443 μ.β. Σταθεροποιητικά στις 948 μ.β. και 639 μ.β. διαμορφώνονται αντίστοιχα τα spreads Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Αντίθετη κίνηση με την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια καταγράφει την Τετάρτη το ελληνικό spread, καθώς ενισχύεται κατά 40 μ.β. στις 2.707 μ.β.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδος με τα πενταετή CDS να διαμορφώνονται στις 6.673 μ.β. Αντίθετα, πτώση παρατηρείται στα πενταετή CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας τα οποία διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 750 μ.β., 1.098 μ.β., 476 μ.β. και 589 μ.β.
Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα