Παρέμβαση στη ΚΕΔΕ

Σημεία παρέμβασης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. «Η χώρα περνά τις πιο κρίσιμες ώρες. Καμία λύση από εδώ και στο εξής δεν θα είναι εύκολη. Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν ευκαιρίες, χάθηκε αξιοπιστία και όχι μόνο τους έξι τελευταίους μήνες.

Οι πόλεις, οι δήμοι, πέντε χρόνια τώρα κληθήκαμε να καλύψουμε τα κενά που άφηνε πίσω της η κεντρική διοίκηση. Ας μη γελιόμαστε, κεντρικό κράτος δεν υπήρχε ούτε στην
πρόνοια ούτε στην κοινωνική προστασία. Όλο το βάρος έπεσε στους δήμους.

Αποτελέσαμε και αποτελούμε ασπίδα για κάθε αδύναμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Στην Αθήνα στηρίζουμε καθημερινά 20.000 ανθρώπους με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και συσσίτια. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, κάθε εβδομάδα προστίθενται 150 νέοι δικαιούχοι. Σήμερα έχουμε εγγεγραμμένες περισσότερες από 8.000 οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους.

Όλοι μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερβούμε πολιτικές γραμμές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις και να συνεργαστούμε. Αυτό που οι δήμοι και οι δήμαρχοι κάνουμε χρόνια τώρα, θα το κάνουμε και στα δύσκολα που έρχονται. Απαιτείται όμως να συγκροτήσουμε ένα πολύ πιο συστηματοποιημένο δίκτυο αλληλεγγύης και να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να λειτουργήσουμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειές μας, με μεθόδους μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, ως ανάγκη πρώτης προτεραιότητας είναι να διασυνδέσουμε τα Κοινωνικά Φαρμακεία, ώστε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες που είναι πολλές και εξατομικευμένες.

Το χρέος μας για συνεργασία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, την ώρα που τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται όλο και πιο λίγα. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε.»
Keywords
Τυχαία Θέματα