“Παραπάτησε” η Wall στην ρωσο-ουκρανική κρίση

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι δείκτες της Wall Street καταφέρνοντας να “σβήσουν” ή να περιορίσουν τις απώλειες της “βουτιάς” που σημειώθηκε το απόγευμα, στο άκουσμα των ισχυρισμών του Ουκρανού προέδρου, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του κατέστρεψαν μέρος μιας ρωσικής οχηματοπομπής τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος. Οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με κέρδη παρά την φυγή των επενδυτών προς ασφαλέστερα καταφύγια.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε συνομιλια του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ

Κάμερον, ανέφερε ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να το διαψεύσει, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας» και απορρίπτοντας τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους». Έντονη ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «ζητούν εντόνως» από τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως κάθε μορφής εχθρικές ενέργειες», τονίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποιόντας για επιβολή νέω κυρώσεων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 50,670 μονάδες (0,30%) κλείνοντας στις 16.662,91 μονάδες περιορίζοντας τις νωρίτερες τριψήφιες απώλειες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 11,92 μονάδων (0,27%) και έκλεισε στις 4.464,93 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,12 μονάδων (0,01%) κλείνοντας στις 1.955,06 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Coca Cola κλείνοντας στα 40,88 δολάρια με άνοδο 0,70 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,74%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 1,17% και κλείσιμο στα 44,79 και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 89,28 δολάρια με άνοδο 0,76%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Visa Inc (-1,10%), η General Electric (-0,93%) και η Johnson and Johnson (-0,83%).

Οικονομικά στοιχεία

Από τα μάκρο της ημέρας οι επενδυτές φαίνεται να ξεχωρίζουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,1%, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κυρίως λόγω αυξήσεων τιμών στις υπηρεσίες, τις μεταφορές και την αποθήκευση. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, σηματοδοτούν χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις, ταιριάζοντας με τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει ηπιότερη άνοδο σε σχέση με την αύξηση 0,4% του Ιουνίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed, o μεταποιητικός δείκτης Empire State διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 14,7 μονάδες, υποχωρώντας από το υψηλό 4ετίας των 25,6 μονάδων που είχε αγγίξει τον Ιούλιο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, είχαν εκφράσει εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 20 μονάδες τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως ενδείξεις άνω του μηδέν φανερώνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, χάρη σε ένα άλμα στην παραγωγή αυτοκινήτων κατά 10,1% η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,4% τον Ιούλιο, για έκτο διαδοχικό μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

Η άνοδος ήταν ισχυρότερη αυτής που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, και είχαν εκφράσει εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 0,3%.

Τέλος, ο αμερικανικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Thomson Reuters και του University of Michigan, διαμορφώθηκε στις 79,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία Αυγούστου.

Με βάση τα τελικά στοιχεία ο αντίστοιχος δείκτης τον Ιούλιο βρέθηκε στις 81.8 μονάδες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν η καταναλωτική εμπιστοσύνη να διαμορφωθεί στις 82,3 μονάδες τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα