Παραμένει η τρόικα

Τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια και η ρύθμιση για τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την οποία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, χαρακτήρισε εξαιρετική, ενώ ο Ματίας Μορς πρόσθεσε: «θα μείνουμε ακόμα λίγες μέρες». Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει μέρος των ισοδύναμων που προτάθηκαν από την κυβέρνησης, ενώ διατύπωσε ενστάσεις για τις

δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Ζητά να έχουν αυτή τη δυνατότητα όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60 και όχι 100 χιλιάδες ευρώ και οι δόσεις να είναι 7 και όχι 10.

Ο κύριος προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως, είναι εάν η Τρόικα δεχτεί τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην θιγούν τα ειδικά μισθολόγια. Νέο ραντεβού μεταξύ της τρόικας και των κκ Στουρνάρα, Σταϊκούρα και Μαυραγάνη προγραμματίστηκε για την Κυριακή το πρωί, στο οποίο αναμένεται να κλειδώσουν τα μέτρα.

Μεγαλύτερη εξειδίκευση ενός μέρους του πακέτου μέτρων των 11,5 δις ζητά σε πρώτη φάση η τρόικα, η οποία θα αποχωρήσει και θα επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος Αυγούστου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης. Μετά το τέλος της συνάντησης οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό.

Οι προβλέψεις για την φετινή ύφεση και για τα επόμενα χρόνια έως το 2016 θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων, ωστόσο ο πρωθυπουργός θέλει να έχει κάποια δεδομένα στα χέρια του, εν όψει των συναντήσεών του με Μέρκελ και Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, άλλες δύο συσκέψεις θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί έως την ερχόμενη Τρίτη, με την πρώτη πιθανότατα σήμερα. Η μία συνάντηση θα αφορά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεργασίας και η δεύτερη στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα