Νέο καμπανάκι από Moody's

Τα κόκκινα δάνεια θα φθάσουν φέτος στο 30% του συνόλου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων των δανειοληπτών, προειδοποιεί ο οίκος Μoody's σε έκθεση του.

Στην ίδια έκθεση ο οίκος εκτιμά οτι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 8 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια λόγω των ζημιών από τα δάνεια. Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, περαιτέρω κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης απορρέουν από τα πλούσια σε κρατικά ομόλογα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες περιόρισαν την έκθεσή τους σε αυτούς τους τίτλους στα περίπου 18,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 από 44,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 87% περίπου της pro-forma κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των τραπεζών. Ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "C" των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως η πιθανότητα νέας αδυναμίας εξόφλησης πληρωμών του ελληνικού κράτους παραμένει αυξημένη, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες σημαντικές ζημιές για τις τράπεζες.

Η Moody΄s σημειώνει επίσης πως παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 40 δισ. ευρώ του κλάδου από το ΤΧΣ, η οποία αύξησε τον pro-forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 9,5% έως το Δεκέμβριο του 2012, το σενάριό της αναφέρει πως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Το "βασικό σενάριο" της Moody΄s, το οποίο υποθέτει συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, εκτιμά επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 8 δισ. ευρώ μόνο από τις ζημιές του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

Με πληροφορίες από το Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα