Παραιτούνται οι επικεφαλής της Deutsche Bank

Την παραίτησή τους από την ηγεσία της Deutsche Bank, ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά την Κυριακή οι δυο διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν, εγείροντας ερωτήματα για την κατεύθυνση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

Ο κ. Γιάιν θα αφήσει τη θέση του στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο κ. Φίτσεν θα εγκαταλείψει την τράπεζα

τον Μάιο του 2016, μετά το ετήσιο συνέδριο μετόχων.

Διάδοχός τους θα είναι ο Τζον Κράιαν, πρώην οικονομικός διευθυντής της ελβετικής UBS, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Γιάιν την 1η Ιουλίου, και θα αναλάβει μοναδικός διευθύνων σύμβουλος την επόμενη άνοιξη.

Η παραίτηση των δυο CEOs έρχεται εν μέσω μειωμένη κερδοφορίας αλλά και στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που σπίλωσαν το όνομα του τραπεζικού κολοσσού. Μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εμπλοκή της στη χειραγώγηση του βαρυσήμαντου διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Η φήμη της τράπεζας επλήγη επίσης από αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πριν από λίγες ημέρες, η τράπεζα φέρεται να άρχισε εσωτερική έρευνα για καταγγελίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ρώσους πελάτες, με τις ύποπτες συναλλαγές να φτάνουν τα 6 δισεκ. δολάρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση στους Γιάιν και Φίτσεν αυξήθηκε, με το προσωπικό να τους αμφισβητεί ανοιχτά. Πριν από δυο εβδομάδες ψηφίστηκαν στο συνέδριο των μετόχων με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα