Παραγραφές χρηματικών ποινών

Σύμφωνα με εγκύκλιοτου Αρείου Πάγου, παραγράφεται τοαξιόποινο και παύει δίωξη για όσουςμέχρι 31.8.2013, έχουν διαπράξει πταίσματακαι πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνταιμε φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματικήποινή ή και τα δύο.

Η Εισαγγελέας του ΑρείουΠάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη σε εγκύκλιοτης (10/2013) προς τους εισαγγελείς Εφετώνκαι Πρωτοδικών της χώρας αναφέρει ότιμετά τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου4198/2013 παραγράφονται και οι χρηματικέςποινές για όσους παύει η ποινική δίωξη.

Αναλυτικότερα, σύμφωναμε τον νόμο 4198/2013, που αποσκοπεί στηναποσυμφόρηση των δικαστηρίων απόυποθέσεις

ήσσονος σημασίας, παραγράφεταιτο αξιόποινο και παύει δίωξη για όσουςμέχρι 31.8.2013, έχουν διαπράξει πταίσματακαι πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνταιμε φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματικήποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση καιχρηματική ποινή).

Σύμφωνα με τον επίμαχονόμο, οι υποθέσεις αυτές τίθενται στοαρχείο, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογήτων ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναιμέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013)να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητεςκαταδικαστικές αποφάσεις και φυσικάνα μην έχει εκτιθεί η ποινή.

Στην εγκύκλιο της η κ.Κουτζαμάνη, αναφέρει ότι οι επίμαχεςευνοϊκές διατάξεις αφορούν και τιςχρηματικές ποινές που έχουν επιβληθείπαράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίαςποινές (δηλαδή υπόκεινται και αυτές σεπαραγραφή).

Συγκεκριμένα, η καΚουτζαμάνη αναφέρει ότι η αρχειοθέτησημόνο των υποθέσεων για τις οποίεςπροβλέπεται στερητική της ελευθερίαςποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίαςγια τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνοδεν είναι σύμφωνη με το σκοπό τουνομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματικήλογική σύλληψη της περί ης πρόκειταιρύθμισης».

Η Εισαγγελέας του Αρείουαναφέρει, τέλος, ότι οποιαδήποτε αντίθετηερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμακαι το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σεαντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία,ως ειδικότερης έκφανσης της γενικήςαρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει ναδιατρέχει την απονομή της ΠοινικήςΔικαιοσύνης».

πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα