Παραδέχονται το λάθος στην επιλογή διερμηνέα

Η Νοτιαφρικανή υφυπουργός αρμόδια για τα πρόσωπα με αναπηρίες Εντριέτα Μπογκοπάνε-Ζούλου παραδέχθηκε σήμερα την πιθανότητα να έγινε λάθος στην επιλογή του επίσημου διερμηνέα στη νοηματική κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα που έγινε την Τρίτη στο Σοβέτο.

"Είναι δυνατόν να έγινε λάθος, από τη στιγμή που άλλα πρόσωπα δεν κατάλαβαν τον διερμηνέα", δήλωσε η υφυπουργός μετά την οργισμένη αντίδραση της κοινότητας των κωφών, οι οποίοι δεν κατάλαβαν ούτε λέξη από τις ασυνάρτητες χειρονομίες του επίσημου

διερμηνέα και κατήγγειλαν πως επρόκειτο για απατεώνα.

Ο ίδιος ο διερμηνέας, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα "Σταρ" του Γιοχάνεσμπουργκ πως υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο στη διάρκεια της τελετής. Είπε πως άρχισε να ακούει φωνές και να έχει παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα, με αποτέλεσμα να κάνει τις χειρονομίες που δεν είχαν νόημα και εξόργισαν κωφούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος είπε ακόμη πως δεν γνωρίζει τι προκάλεσε την κρίση και πρόσθεσε πως παίρνει φάρμακα για τη σχιζοφρένεια.

Ωστόσο σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, ο Τζαντζιέ δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος από τη διερμηνεία του κατά την τελετή. "Απολύτως, απολύτως, πιστεύω πως είμαι ένας πρωταθλητής της νοηματικής", δήλωσε.

Όταν ήρθε σε επαφή μαζί του το Ρόιτερς, είπε πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται τώρα και δεν είχε διαμαρτυρηθεί έπειτα από άλλες τελετές. "Δεν είμαι αποτυχημένος. Προσφέρω αποτέλεσμα", δήλωσε.

Η δημοσιότητα που πήραν οι χειρονομίες του Τζαντζιέ -ειδικοί λένε πως δεν ήξερε ούτε βασικά σήματα της νοηματικής, όπως για το "ευχαριστώ" ή για το όνομα του Μαντέλα- προκάλεσε την πυρετώδη αναζήτηση του ίδιου και των εργοδοτών του εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης.

Ο Τζαντζιέ είπε πως εργάζεται για μια εταιρεία που ονομάζεται SA Interpreters και προσελήφθη από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) για την τελετή της Τρίτης στο στάδιο Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ.

Απόπειρες του Ρόιτερς να εντοπίσει την εταιρεία απέτυχαν. Η υφυπουργός Μπογκοπάνε-Ζούλου δήλωσε πως η διεύθυνση της εταιρείας θέλει να αποφύγει τη δημοσιότητα προσθέτοντας ότι μπορεί να παρείχε από καιρό διερμηνείς που υπολείπονται των προδιαγραφών.

"Καταφέραμε να τους βρούμε και τους μιλήσαμε ζητώντας μερικές απαντήσεις και αυτοί εξαφανίσθηκαν", δήλωσε. "Είναι σαφής ένδειξη ότι στη διάρκεια των ετών κατάφερναν να τα κάνουν αυτά και να ξεφεύγουν".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα