«Παγώνει» το κλίμα αισιοδοξίας ο Στ. Ζάιμπερτ

Ανασκευάζει το κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς. Πρόσθεσε ότι η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους Θεσμούς. Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ολάντ προσέφεραν την βοήθειά τους
στον Πρωθυπουργό και τα τηλεφωνήματα γίνονται σε αυτό το πνεύμα. Νωρίτερα η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο σημείωνε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε την πολιτική απόφαση να υπάρξει μια συμφωνία το συντομότερο για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως τις προηγούμενες ημέρες έχει υπάρξει σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε μία προσπάθεια συνδυασμού των ενεργειών τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group με τους εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν λόγο για δύσκολη συζήτηση, καθώς παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό, σε αντίθεση με την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς σχετικά με τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και το συνταξιοδοτικό, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή των Βρυξελλών, ανέφερε ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός αν προκληθεί θα μεταβεί τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συμφωνία τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες αναμένει στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου στην Ιαπωνία.

"Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε σε αυτήν. Δεν πρόκειται όμως για ευθύνη μόνο για μια χώρα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για την ΕΕ". Αυτό τόνισε απο τη Δρέσδη και τη σύνοδο της G7 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με φόντο τις παραινέσεις νωρίτερα του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τζακ Λιού να "επιλυθεί" το πρόβλημα "προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας".
Keywords
Τυχαία Θέματα