Έκθεση αφίσας για τη Μητρική Γλώσσα

Έκθεση με αφίσες, φιλοτεχνημένες από σπουδαστές του ΑΚΤΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 25 Φεβρουαρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Οι αφίσες, οι οποίες προέκυψαν από συνεργασία των σπουδαστών με διερμηνείς της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση είναι βασισμένες σε κείμενα από 50 διαφορετικές χώρες.

Τα έργα σας καλούν να ταξιδέψετε στον κόσμο μέσα από φιλοσοφικά κείμενα, στίχους

ποιημάτων και φράσεις λαϊκής σοφίας, όπως αυτά εκφράζονται με λέξεις, χρώματα και συμβολισμούς. Μέσα από τα εκθέματα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις εντυπωσιακές ομοιότητες στον τρόπο σκέψης διαφορετικών λαών, καθώς και την πανανθρώπινη υπόσταση αξιών όπως η αγάπη, η οικογένεια, η ειρήνη, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Παρασκευή, στις 8:00 μ.μ., παράλληλα με εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, σε μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και χορό απ' όλον τον κόσμο, από τις ομάδες του Πangea World MusicCenter, τις Mandela Gals και τους Troupe Emma Ya.

Επίσης, το Σάββατο οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν σε δύο δραστηριότητες, που προωθούν τη διαπολιτισμικότητα και την ελεύθερη έκφραση:
Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης (παιδιά ηλικίας 8-12 ετών) μπορούν να πάρουν μέρος στο βιωματικό εργαστήρι «Ο γύρος του κόσμου με λέξεις και χρώματα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00-13:00. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμικές συνήθειες και να πειραματιστούν με νέους τρόπους επικοινωνίας, με λόγο ή χωρίς. Εισιτήρια για αυτό το ταξίδι θα είναι η μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, τα εικαστικά και κυρίως η φαντασία. Ξεναγοί οι «Αδέσποτες... Σβούρες» (Στέλλα Ευκαρπίδου και Μαριάννα Στιβαχτά), με βοηθούς στο γλωσσικό παιχνίδι διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης.
Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη στο 210 5147425.

Επιπλέον, στις 18:00-20:00 οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ρυθμική «γλώσσα» του αφρικανικού κρουστού djembe, μέσα από ένα μουσικό εργαστήρι από το Πangea World Music Center, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες.
Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη στο 6979033459.

H Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Αφορμή για την καθιέρωσή της στάθηκε η αιματηρή θυσία φοιτητών του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές), προκειμένου να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους, «Μπενγκάλι». Το γεγονός είναι και γνωστό και ως η "Σφαγή της Ντάκα" και έλαβε χώρα στις 12 Φεβρουαρίου 1952.

Η αντιπρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα