Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Aν πονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η σωστή διάγνωση και θεραπεία, σε πρώιμα στάδια, των μυοσκελετικών παθήσεων συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή εξέλιξη της νόσου.

Στην Ελλάδα, περίπου το 15% του πληθυσμού επισκέπτονται τον γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στις αρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν

τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η πιο συνηθισμένη προσβολή των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα, μια ρευματική πάθηση που αν την αφήσουμε να μας απασχολεί δίχως να πάμε στον κατάλληλο γιατρό, θα επιδεινωθεί και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναπηρία, τόνισε μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από αυτούς περισσότεροι από το 1/4 δεν είναι δυνατό να εργασθούν μετά από πέντε χρόνια νόσου. Επίσης, σημαντικό ποσοστό πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες.

Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε 128 δισ. δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ.Ανδριανάκο, το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο από τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.

Επιμέλεια: Έλενα Μπρέγιαννη

Keywords
Τυχαία Θέματα