Διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης

Συνάντηση για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης είχαν το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Παρίσι. Στο τέλος του γεύματος εργασίας που παρατέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για την Ομάδα Διεθνούς Υποστήριξης στον Λίβανο οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν για την Ουκρανία με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Γερμανός υπουργός

Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.
“Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις κυρώσεις, αντίθετα η αποκλιμάκωση πρέπει να πετύχει μέσω της συνεργασίας για την εξεύρεση μιας λύσης”, δήλωσε ο Αυστριακός ομόλογός του Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Νωρίτερα, να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία,κάλεσε τη Μόσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας μετά τη μερική κατάληψη σήμερα από ρωσικές δυνάμεις δύο ουκρανικών βάσεων εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.

«Έχουμε ανάγκη να συνεργασθούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους- υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Τελωνειακή Ένωση στην οποία μετέχουν η χώρα του, η Λευκορωσία και το Καζακστάν και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς των τριών χωρών.

"Η έκτακτη κατάσταση (...) στην Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες" είπε ο Πούτιν στους προέδρους της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, τους οποίους υποδέχτηκε στην κατοικία του, έξω από τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα