Όταν ο Ντιέγκο Κόστα έριξε (και άλλο) νερό στο μύλο

του Διονύση Δελλή

Το αποφάσισε. Το ανακοίνωσε. Και μια ακόμη «συζήτηση» στην παγκόσμια «τράπεζα» του football μόλις ξεκίνησε. Για όλα εκείνα που τριγύρω αλλάζουν, με απίστευτους ρυθμούς πια, στην κοινωνία του ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά νερό στο μύλο έριξε ο Ντιέγκο Κόστα.

Ο χαρισματικός στράικερ της Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα 25 του χρόνια, και έχοντας πια σκαρφαλώσει στην ελίτ των κορυφαίων επιθετικών του κόσμου, ο Κόστα έπρεπε να δώσει μια απάντηση. Θα φορέσει το εθνόσημο της πατρίδας του, της Βραζιλίας και θα βρεθεί οικοδεσπότης με τη Σελεσάο στο Μουντιάλ του
καλοκαιριού; Ή...

«Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει και να σεβαστεί την απόφασή μου, γιατί ήταν δύσκολη. Ήταν δύσκολο να επιλέξω μεταξύ της χώρας που γεννήθηκα κι εκείνης που μου πρόσφερε τα πάντα. Εξέτασα όλες τις παραμέτρους κι αποφάσισα πως θα ήταν καλύτερο να παίξω για την Ισπανία, γιατί εδώ κατάφερα τα πάντα. Όσα έχω στη ζωή μου, μου τα έχει δώσει αυτή η χώρα. Έχω μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης με την Ισπανία. Νιώθω την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου. Δεν έχω κάτι εναντίον της Βραζιλίας. Έχω οικογένεια στη Βραζιλία κι εκεί γεννήθηκα. Ελπίζω ο Θεός να με αξιώσει να ζήσω ξανά εκεί στο μέλλον». Και όπως καταλάβατε ο 25άχρονος στράικερ είναι πια και επίσημα Ισπανός.

Αν αποφάσισε καλά ή άσχημα; Κανείς δεν μπορεί να τον κρίνει. Δικαίωμα του να νοιώθει όπως θέλει και να αγωνίζεται εκεί που θέλει, από τη στιγμή που η ομοσπονδία της Ισπανίας του «άνοιξε» την πόρτα. Τι σημαίνει όμως για εκείνον να είναι Ισπανός; Σημαίνει, ότι θα γίνει μέλος της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά και Κόσμου. Σημαίνει ότι θα παίξει στην «πιο εμπορική» εθνική των καιρών μας, γεγονός που θα προσφέρει και άλλα εκατομμύρια ευρώ στην «χρηματιστηριακή του αξία». Σημαίνει επίσης κοινοτικό διαβατήριο (το οποίο εξασφάλισε ήδη από τον Σεπτέμβρη), λίγο πριν γίνει πράξη το αυτονόητο. Η μεταγραφή που όλοι περιμένουν ότι θα πάρει το καλοκαίρι.

Δεν άφησε βέβαια ο Ντιέγκο Κόστα την... Αγκόλα, ή τη Βολιβία. Απαρνήθηκε ένα διαχρονικό σύμβολο του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μια εθνική που μπορεί κάλλιστα από το καλοκαίρι να είναι ξανά η παγκόσμια πρωταθλήτρια (για 6η φορά στην ιστορία της). Οπότε ίσως όντως να έχει και συναίσθημα η επιλογή του. Το θέμα όμως είναι τι κάνει η FIFA για όλα αυτά. Πως προστατεύει το ίδιο το ποδόσφαιρο; Πως αφήνει ακόμη και σήμερα ανοιχτό παράθυρο για τέτοιου είδους «μεταγραφές» σε επίπεδο εθνικών ομάδων!

Ο Κόστα έχει αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Και μάλιστα μόλις τον Μάρτη που πέρασε. Με ποια λογική λοιπόν η Παγκόσμια Ομοσπονδία του επιτρέπει μόλις επτά μήνες μετά να αλλάξει... εθνόσημο; Ιδού η απορία.
Keywords
Τυχαία Θέματα