Ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες

Σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με την  Άγκελα Μέρκελ να εμμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Για τον Οκτώβριο αναβάλλονται οι συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μακροπρόθεσμο σχέδιο της οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν

Ρομπάι, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισεκ. ευρώ στο τέλος μιας συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους», δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηθήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους, δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσεσε ο Βαν Ρόμπαϊ στο τέλος της συνόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δήλωσε «αν περιμένατε μια απόφαση για μια ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη, παραπληροφορηθήκατε».

«Η Γερμανία δεν θα δεχθεί νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης», δήλωσε γερμανική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones, ενώ χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από τη Σύνοδο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων».
Όσον αφορά την εξέλιξη της Συνόδου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο  για σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη- μέλη, με την  Άγκελα Μέρκελ να εμμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και «περισσότερη Ευρώπη».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα