Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις

Στις 6 το πρωί ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ και η τρόικα δίνει στην ελληνική κυβέρνηση διορία 15 ημερών για να παρουσιάσει πακέτο μέτρων που θα την «καλύψουν».  Την ελπίδα  το Eurogroup να λάβει κάποια θετική απόφαση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,
ο οποίος αναχωρεί το πρωί για Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβερνηση Παπαδήμου κατά την οποία επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα ζητήματα πλήν αυτού των επικουρικών συντάξεων.

Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε «πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο».

Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης επιμένει στις έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα μέτρα είναι σύννομα και πως θα βγάλουν τη χώρα απο την κρίση. Μιλώντας στα γραφεία του ΛΑΟΣ, είπε ότι ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και ότι τιμά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
 
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι η χώρα περνά μια μεγάλη δοκιμασία  και πρόσθεσεχαρακτηριστικά «δεν μπορώ μέσα σε αυτό τον λίγο χρόνο να απαντήσω με τρόπο που θα προσδιορίσει το μέλλον της χώρας τα επόμενα 40-50 χρόνια».
 
Keywords
Τυχαία Θέματα