Όλη η ελληνική πρόταση

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022 περιλαμβάνει η 47 σελίδων πρόταση προς τους θεσμούς που αποκάλυψε το Tagesspiegel.
Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για νέο πλαίσιο συντελεστών ΦΠΑ 6%, 111% και 23% με τον χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια το νερό και ο τουρισμός.

Στο

23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα (το 28% λέει η πρόταση) μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ..

Αυξάνεται κατά 30 % ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα πάνω απο 2.500 κυβικά ενώ στις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση των 14ων περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015.

Εισπράξεις 1 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και έσοδα 220 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, οι συντελεστές της οποία διπλασιάζονται για εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα προβλέπονται τρεις διαφορετικοί φόροι στην τηλεόραση, για τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτικές άδειες, και τηλεοπτικούς σταθμούς, συνολικού ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ.

Guardian - Reuters: Τι ζητούν οι πιστωτές

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και περικοπές στις συντάξεις ζητούν οι πιστωτές της Ελλάδας, για να προσφέρουν ως αντάλλαγμα την αποδέσμευση των κεφαλαίων ύψους 10,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταδίδει ο Guardian που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητούν από την Αθήνα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ύψους 1% του ΑΕΠ και περικοπές συντάξεων που θα αντιστοιχούν επίσης σε μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ακόμη απαιτούν η ελληνική κυβέρνηση να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ή να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά θέματα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του διεθνούς πρακτορείου, ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν από την Ελλάδα να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ με την κατάργηση των επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων έως το 2016.

Ταυτόχρονα οι πιστωτές καλούν την Αθήνα να δεσμευθεί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού, των μεγάλων λιμανιών, του ΟΤΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εάν οι συμφωνία γίνει αποδεκτή, τότε ΕΕ και ΔΝΤ σκοπεύουν να ξεκλειδώσουν τα 10,9 δισ. ευρώ από το EFSF για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα