ΟΗΕ: Ενημέρωση για Κυπριακό

Με τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών και με στόχο την υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, θα συνεχιστεί η αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στις θέσεις των δύο πλευρών, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει στη συνέχιση της συμφωνημένης διαπραγματευτικής

διαδικασίας και την τουρκοκυπριακή να υποστηρίζει την άμεση σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Από την πλευρά του, ο κ. Ντάουνερ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα, σ' αυτή τη φάση, να προχωρήσουν στο έργο τους οι τεχνικές επιτροπές με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι δεν αναμένεται καμία ουσιαστική εξέλιξη ούτε και σ' αυτό τον τομέα, επειδή η τουρκική πλευρά επιδιώκει την υλοποίηση μέτρων μεταξύ των δύο κρατών. Όπως εκτιμάται, μέχρι τις προεδρικές εκλογές στο νησί, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η διαπραγματευτική διαδικασία θα περιοριστεί σε συζητήσεις στις τεχνικές επιτροπές.

Στο μεταξύ, η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, στη δική της ενημέρωση των μελών του Σ.Α., εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Από τις τοποθετήσεις της διαφάνηκε ότι δεν ασπάζεται τα σημεία του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για αναθεώρηση και αλλαγή των όρων εντολής της Δύναμης στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την έκβαση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Τα «επίμαχα σημεία» στο κείμενο του προσχεδίου των Βρετανών δεν βρίσκουν απήχηση και σε κανένα σχεδόν από τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α. και μάλλον, σημειώνει η ίδια πηγή, θα αφαιρεθούν από το τελικό κείμενο ψηφίσματος, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Το Σ.Α. έχει προγραμματίσει την έγκριση του ψηφίσματος για τις 18 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα