ΟΗΕ: «Έγκλημα, αν αποδειχθεί»

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εάν και εφόσον αποδειχθεί, συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού , με την ελπίδα «να λάβει πολύ σύντομα θετική απάντηση».Σχετικές Δηλώσεις έκανε και ο

σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ που είπε πως είναι σχεδόν βέβαιος για τη χρήση από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος χημικών όπλων σε επίθεση εναντίον αμάχων κοντά στη Δαμασκό.

"Αξιολογώντας όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι δύσκολο να καταλήξω σε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα πέραν του ότι έγινε χρήση θανατηφόρας χημικής ουσίας στην επίθεση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αργά τη νύχτα της Τρίτης", γράφει ο Μπιλντ στο blog του.

"Είχαμε και από πριν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων και είναι φανερό ότι αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και σε διάφορες περιοχές", πρόσθεσε.

Ο σουηδός υπουργός επανέλαβε ότι "είναι σημαντικό να μπορέσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν το σντομότερο τον τόπο της επίθεσης και να αποφανσθούν για το θέμα αυτό".

Θύματα τα παιδιά

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έφθασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

"Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξερριζωμένο από την εστία του, ίσως ακόμη κι από την οικογένειά του, αντιμέτωπο με τη φρίκη", δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) Άντονι Λέικ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Τα παιδιά αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σύρων προσφύγων, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Τα περισσότερα έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως είναι ολοένα και περισσότερα αυτά που καταφεύγουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, οι σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000.

"Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτε λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων", δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Οι νέοι στη Συρία χάνουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους. Ακόμη κι αφού διασχίσουν τα σύνορα, παραμένουν ψυχικά τραυματισμένοι, καταπτοημένοι και έχουν ανάγκη ένα λόγο για να ελπίζουν", πρόσθεσε.

Εξάλλου, στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί για να ξεφύγουν από τις μάχες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων, πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 7.000 παιδιά.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ακόμη πως 3.500 παιδιά έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει καταφέρει να καταγράψει κάθε παιδί πρόσφυγα με το όνομά του. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ βοηθάει επίσης τις μητέρες που γέννησαν στην εξορία να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης για τα παιδιά τους ώστε αυτά να μην γίνουν απάτριδες.

Και με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα