ΟΗΕ: Εμπάργκο στη πώληση όπλων

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρηθεί σε ισχύ για ένα ακόμα χρόνο, ως την 30ή Απριλίου 2012, το εμπάργκο πώλησης όπλων για την Ακτή του Ελεφαντοστού, ώστε να περισταλεί το πρόβλημα της πολιτικής βίας στη δυτικοαφρικανική χώρα.Επίσης ανανεώθηκαν τα μέτρα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή, αλλά κι απαγόρευσης ταξιδιών για πολιτικά πρόσωπα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας υπό τον τέως πρόεδρο
Λοράν Γκμπαγκμπό

Ο Γκμπαγκμπό δεν παρέδωσε αμέσως την εξουσία στον Αλασάν Ουαταρά, όταν ηττήθηκε στις εκλογές της 28.11.2010. Μετά από πολύνεκρες συγκρούσεις, συνελήφθη την 10η Απριλίου.

Ανανεώθηκε ακόμα η θητεία της UNICI, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, με "τριπλή" εντολή, να βοηθά την κυβέρνηση του Ουαταρά, να αφοπλίζει τους ένοπλους, καθώς και να εμποδίζει το λαθρεμπόριο μικρών όπλων και ποσοτήτων οπλισμού.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας κατήγγειλε την παρουσία μισθοφόρων στην Ακτή του Ελεφαντοστού, υποσχόμενο να βοηθήσει την κυβέρνησή της, αλλά και της γειτονικής Λιβερίας, στην προσπάθειά για τον αφοπλισμό τους.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής του Αλασάν Ουαταρά στη Νέα Υόρκη, κ. Γιουσουφού Μπαμπά, δήλωσε ότι "η νόμιμη κυβέρνηση στο Αμπιτζάν σύντομα θα καταφέρει να αποκαταστήσει σε όλη την επικράτεια τη δημόσια τάξη, ώστε η χώρα να επανέλθει στην ειρηνική ζωή".
Keywords
Τυχαία Θέματα