Οι στόχοι του ΥΠΠΟ

«Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο και μπορεί να αναδειχθεί σε πηγή πλούτου. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος μας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, στην πρώτη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε χρηματικό «αιματοδότη» του υπουργείου, μπορεί να αναδειχθεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο αν και αποτελεί τον παραγωγικότερο κλάδο του και έφερνε ετήσια έσοδα
περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταντήσει «πολυδοχείο».

Για το ΤΑΠ υπάρχει σχέδιο αναμόρφωσης,προκειμένου να αναλάβει την παραγωγική του διάσταση με νέες παραγωγές πωλητέων προϊόντων και με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, τόνισε.

Όσον αφορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του οποίου το χρέος μόνο από τα δύο δάνεια που είχε πάρει κατά το παρελθόν φτάνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ, το κράτος ως εγγυητής θα σπεύσει να καλύψει το χρέος, παίρνοντας ως αντάλλαγμα στην κατοχή του το κτιριακό συγκρότημα του Μεγάρου, τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας πως «το κράτος τώρα καλείται να πληρώσει στιγμές μεγαλομανίας», καθώς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτέλεσε «μοντέλο ιδιωτικής τρέλας, με δημόσιο χρήμα».

Για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είπε πως αποτελεί προτεραιότητα σύντομα να τακτοποιηθούν οι διάφορες εκκρεμότητες και «να γίνουν επιτέλους τα λαμπρά εγκαίνιά του».

Ο υπουργός τόνισε ότι θα έχει μελλοντικές συναντήσεις, τόσο με τη νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ την κυρία Κοσκινά, όσο και με την τέως διευθύντρια του Μουσείου Άννα Καφέτση, την οποία όπως είπε θα αποκαταστήσει ηθικά.

Στο μεταξύ, στα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού είναι η εκ νέου ανεξαρτητοποίησή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, την ενσωμάτωση του οποίου με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης χαρακτήρισε αλόγιστη. Για το βιβλίο επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την ενιαία τιμή.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παράγει πολύ καλό έργο, αλλά δεν έχει έσοδα και χρειάζεται. Θα υπάρξει σχεδιασμός, είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας ότι έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση της, ενώ πρόκειται να γίνει και η δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος για την μεταστέγασή της στο νέο κτιριακό συγκρότημα στο Δέλτα Φαλήρου. Σε σχετική ερώτηση για την επαναφορά των θεατρικών επιχορηγήσεων ο νέος υπουργός ήταν αρνητικός, τονίζοντας τα κακώς κείμενα των παρελθόντων ετών, ενώ σχετικά με τα ΔΗΠΕΘΕ, είπε πως θα πρέπει να επανεξεταστούν, γιατί ενώ είναι πολλά στον αριθμό, δεν λειτουργούν όλα όπως πρέπει.

Για την πολιτική διεκδίκησης των αρχαιολογικών θησαυρών που έχουν εξαχθεί παράνομα είπε πως θα είναι σθεναρή.

Όσον αφορά στο θέμα της Αμφίπολης ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και πως αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι απέδωσε η έρευνα, κάτι για το οποίο ενδέχεται να συσταθεί ειδική επιτροπή.

Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού εντάσσεται και η αποκέντρωση. Όπως επεσήμανε, πρέπει οι κοινωνίες να αποκτήσουν τη δική τους δυναμική στο να παράγουν πολιτισμό.«Φέρναμε κατά το παρελθόν συνεχώς ξένες παραστάσεις. Είχαμε μάθει να εισάγουμε πολιτισμό. Πρέπει να μάθουμε να μην περιφρονούμε αυτόν που διαθέτουμε», τόνισε.

Άλλος ένας στόχος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, είναι η υποστήριξη του λαϊκού πολιτισμού, της popart.

Όλα αυτά τα χρόνια αφήσαμε αυτού του είδους τον πολιτισμό, στον οποίο, όπως είπε, μπορούν να ενταχθούν ακόμα και τα πανηγύρια, στην υποκουλτούρα. Κάτι που πρέπει να αλλάξει, είπε. Για το θέμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί ένας άνθρωπος κατάλληλος για τη θέση, που να είναι καλός γνώστης του ελληνικού πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα