Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση από την Τετάρτη το πρωί. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους βασικούς στόχους και ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στα πρώτα μέτρα συμπεριέλαβε την πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των

καθαριστριών του υπ. Οικονομικών,την αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τη δωρεάν σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης εντός εξαμήνου, την κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων του πειθαρχικού κώδικα για τους ΔΥ, αντικατάστασή του από νέο κώδικα, ρύθμιση για αξιολόγηση των ΔΥ με αντικειμενικά κριτήρια, την αξιοποίηση τεχνολογιών για περιορισμό επαφής υπαλλήλων-πολιτών, ώστε καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πιστοποιητικά που διαθέτει άλλη υπηρεσία, τον περιορισμό προνομίων βουλευτών και υπουργών. Το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου θα επανεξεταστεί ή θα καταργηθεί, διευκρίνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι «κόβεται» το 30% του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου και το 40% του προσωπικού ασφαλείας του.

Ο στόλος των 750 βουλευτικών αυτοκινήτων θα μειωθεί κατά το ήμισυ, όπως είπε, ενώ θα πωληθεί, αρχικά, το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, μεταξύ άλλων, την επανασύσταση της ΕΡΤ με χρήση πόρων από το ανταποδοτικό τέλος, τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, αλλά και:

- την κατάργηση των "αντισυνταγματικών διατάξεων" που προβλέπουν ασυλία για τα διοικητικά συμβούλια των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΤτΕ, καθώς και

- τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Στο φορολογικό πεδίο, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε:

- Σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο που να προσελκύει επενδύσεις

- Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα

- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

- Περιουσιολόγιο με καταγραφή περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό

- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ από φέτος και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ενώ κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις τους)

- Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

Εργασιακά
Κάνοντας λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσάιωνα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 5 χρόνια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τερματισμό σε πολιτικές που επιτρέπουν τον εξευτελισμό των εργαζομένων, απορρίπτοντας την αντίληψη, όπως είπε, ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Προανήγγειλε συνεργασία με τον ILO για την άμεση αποκατάσταση των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και:

- επαναφορά επεκτασιμότητας συλλογικών συμβάσεων και τριετιών

- αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου για ομαδικές απολύσεις

- επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας

- τερματισμό διακρίσεων και διαχωρισμών των εργαζομένων με βάση την ηλικία

- αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά ως το 2016

- πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις σε ορίζοντα 4ετίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οικονομίας

Ασφαλιστικά

Για θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

- Η υπόθεση των συνεπειών του PSI πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία θα διερευνηθεί

- Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

- Θα διατηρηθεί το δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

- Επαναχορηγείται 13η σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

- Ιδρύεται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης με μεταφορά εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτού πλούτου για ενίσχυση αποθεματικών ταμείων

- Θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Επενδύσεις

- Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη στις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.

- Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που τροφοδοτεί ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.

- Δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται τα δίκτυα , οι υποδομές, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος.

- Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική, κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα αξιολογείται συγκεκριμένα.

«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εργάζεται για να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τον απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, capital.gr

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, δωρο χριστουγεννων, ισχύ, αει, τει, αναδιαρθρωση, ΕΡΤ, ττε, μνημονιο, ελλαδα, ενφια, ilo, psi, χρεος, νέα, συγκεκριμένο, capital, σταση εργασιας, Κορμός Χριστουγέννων, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αφορολογητο, βημα, δωρεαν, πλαισιο, προγραμμα, ττε, capital, ilo, αει, αυξηση, ασφαλιστικα ταμεια, τει, δημοσιο, δηλωσεις, δικτυα, δωρο, ευρω, ειπε, επενδυσεις, ετοιμο, ευρωπη, ζητα, ηλικια, ημισυ, υπηρεσια, υποθεση, ισορροπια, κυβερνηση, κλιμακα, λογο, μαξιμου, μειωση, πεδιο, πρωι, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σιτιση, σχεδιο, τρια, ισχύ, φορολογικη, δικαιωματα, χωρα, ορυκτος πλουτος, θεματα, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα