Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Σερβίας

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την οριστικοποίηση του "Ατομικού Σχεδίου Εταιρικής Δράσης" (IPAP) μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Μπράτισλαβ Γκάσιτς, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.
Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι δήλωσε

ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της Σερβίας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Σερβία από το 2006 είναι σημαντικό μέλος του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη" και ότι η ενεργοποίηση του "Ατομικού Σχεδίου Εταιρικής Δράσης" θα επιτρέψει στη χώρα να αναβαθμίσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Σερβία, με την υπογραφή του "Ατομικού Σχεδίου Εταιρικής Δράσης", εισήλθε σε νέα φάση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας, μετά τη συνάντηση με το ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

"Η Σερβία δεν άλλαξε την πολιτική της θέση. Με τη συμφωνία αυτή δεν αμφισβητείται η ουδετερότητά μας" δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

"Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που έγινε πριν από 16 χρόνια, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας στο μέλλον" υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

"Κοινό μας συμφέρον είναι η σταθερότητα στην περιοχή, να είμαστε εταίροι και να διασφαλίζουμε την ειρήνη" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Υπογράμμισε ακόμη ότι έλαβε εγγυήσεις από τον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι "ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου δεν θα έχουν πρόσβαση στο βόρειο τμήμα", υπενθυμίζοντας ότι και ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε δώσει παρόμοιες εγγυήσεις.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη Σερβία και λόγω της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης της Συμμαχίας στο Κόσοβο (KFOR), η οποία στηρίζει τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάτσιτς εξήγησε ότι το "Ατομικό Σχέδιο Δράσης" παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας Σερβίας και ΝΑΤΟ σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της επιστήμης, της δημόσιας διπλωματίας και της συμμετοχής σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

"Φυσικά δεν είναι πολεμικές επιχειρήσεις" τόνισε και εξήγησε ότι αναφέρεται σε συνεργασία σε επιχειρήσεις διάσωσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Είναι σημαντικό που η κατάσταση άλλαξε - "πριν από 16 χρόνια ήμασταν αντιμαχόμενες πλευρές και τώρα ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε εταίροι, αν το κοινό μας συμφέρον είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή" είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα