Οι επτά «πληγές» της ελληνικής κρίσης

Τα άδεια ράφια, η φούσκα των εξαγωγών, οι κυρώσεις στο Ιράν, η επιχειρηματική καχυποψία, ο νόμος του ισχυρού, η παραοικονομία και η χρονική υστέρηση περιλαμβάνονται στις επτά κρυφές πληγές της κρίσης που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat.
Στo πλαίσιo της ετήσιας έκθεσης προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία ερευνών και μελετών Hellastat επισημαίνει σειρά προβληματικών καταστάσεων στην ελληνική οικονομία, οι οποίες, κατά την εκτίμηση
της, θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής αγοράς κατά το προσεχές δωδεκάμηνο.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, Πάνος Μιχαλόπουλος "πρόκειται για επτά κρυφές πληγές που έχουν αναφερθεί ελάχιστα ή καθόλου μέχρι σήμερα, που επηρεάζουν όμως και θα επηρεάσουν πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. Είναι πλέον μετρήσιμες τόσο οι αιτίες δημιουργίας τους όσο και τα φρικτά αποτελέσματα στην υγεία της ελληνικής οικονομίας. Η θεραπεία τους χρήζει άμεσης εκκίνησης".

1. Τα Άδεια Ράφια. Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες εισάγεται από το εξωτερικό. Στη διάρκεια του 2011 και εντονότερα στο τέλος του τελευταίου τριμήνου έχουν κοπεί οι πιστώσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, από τους προμηθευτές στην αλλοδαπή ως συνέπεια των υποβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και του χαρακτηρισμού "αναξιόπιστη" που συνοδεύει τη χώρα σε όλες τις συναλλαγές, συζητήσεις και ειδήσεις.

Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η πώληση αγαθών και υλών από προμηθευτές του εξωτερικού μόνο με προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. Δηλαδή μηδενική πίστωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εύρωστες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με την κατάθεση ισοδύναμου ποσού σε μετρητά δε τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης στις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με την Hellastat, ο Κινέζος, Γερμανός, Αμερικανός προμηθευτής εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών οπότε όλες οι εγγυητικές δε θα έχουν καμία απολύτως αξία, άρα οι απαιτήσεις τους θα καταστούν επισφαλείς.

Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συνθηκών θα είναι η σταδιακή έλλειψη βασικών προϊόντων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, καθώς και η κυκλοφορία προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας από προμηθευτές που δέχονται ακόμα να μας παρέχουν πίστωση. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι "αναγκαστικά" θα ενισχυθούν τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο ελληνικές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα. Όμως η εγχώρια παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να καλύψει το κενό στη ζήτηση που θα προκύψει από την απότομη έλλειψη των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και την ποιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

2. Η Φούσκα των εξαγωγών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα πελάτη από τον προμηθευτή στο εξωτερικό, ισχύει στον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τον Έλλη
Keywords
Τυχαία Θέματα