Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Το φάκελο Τουρισμός άνοιξε ο Αθήνα 9.84, σε ένα καλοκαίρι δύσκολο και ιδιαίτερο, που σημαδεύεται από συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα, τα capital controls και τις επιπτώσεις που αυτά έφεραν. Τουριστική καμπάνια προσαρμοσμένη στο να άρει τις επιφυλάξεις που δημιουργήθηκαν από την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα,
και να τονώσει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ξεκινά άμεσα ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η καμπάνια με τίτλο «Συμβαίνει τώρα» απευθύνεται κυρίως στις αγορές χωρών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διστακτικότητα, όπως αυτή της Γερμανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.

Με μορφές εναλλακτικού τουρισμού επιχειρούν οι επιχειρηματίες στη Ζάκυνθο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών. Μπορεί να υπήρξαν αμφιβολίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων και μικρή πτώση κρατήσεων, ωστόσο η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αγκάθι παραμένει ο εσωτερικός τουρισμός, σύμφωνα με την πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, με πτώση που θα κυμαίνεται από 20 έως 30% αναμένουν να κλείσει η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο οι ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι ωστόσο, προσέφεραν στους πελάτες τους τη δυνατότητα ποιοτικών διακοπών με μειωμένες τιμές.

Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, η οποία δοκιμάστηκε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τασιός.

Μεγάλη είναι η ζήτηση στα ξενοδοχεία της Αττικής, με τους ξενοδόχους όμως να στέκονται επιφυλακτικοί αναφορικά με τις κρατήσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, λόγω των capital controls. Η Αθήνα παραμένει ένας φτηνός τουριστικός προορισμός, ωστόσο η γενικευμένη ανασφάλεια στη χώρα, έχει σαφώς επηρεάσει και τους τουρίστες που φθάνουν εδώ, δήλωσε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών.

Παρόμοια είναι η εικόνα και με τις αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας. όπως τόνισε στον σταθμό μας ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αεροπορικών Αντιπροσώπων. Το παράδοξο είναι πως από τη μία πλευρά οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους, από την άλλη όμως τα χρήματα των ξένων εταιρειών παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον σχεδιασμό για το 2016.

Το ρεύμα των Ρώσων τουριστών αποτελεί το ζητούμενο, καθώς τον Μάιο φάνηκε να εμφανίζει σταδιακή ανάκαμψη, μετά το περσινό «κύμα» πτωχεύσεων ρωσικών tour operators. Ο γενικός διευθυντής του τουριστικού πρακτορείου «Μουζενίδης Travel» Γιώργος Μαζμανίδης σχολίασε την εικόνα που εμφανίζει σήμερα ο ρωσικός τουρισμός στη χώρα μας και κατά πόσο επηρεάστηκε από την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% με άμεση εφαρμογή, την ώρα που στη γειτονική Τουρκία είναι μηδενικός και στην Κροατία μόλις 6%, όπως τόνισε ο Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα