Οι επίορκοι πρώτοι στη λίστα

Μετά το «πράσινο φως» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητά τη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν αυτές οι αποχωρήσεις τόσο από τον στενό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι για κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα υπάρξει μία νέα πρόσληψη. Παράλληλα, σήμερα φτάνει στο υπουργείο η νέα λίστα με επίορκους υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ,

ο Γιάννης Στουρνάρας θα επισκεφθεί στις 14.00 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τριμερή.
Τη λίστα των απολύσεων θα απαρτίσουν επίορκοι, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που συγχωνεύονται και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που κλείνουν, αλλά και όσοι αρνηθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας ή επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Θα ισχύσει ο κανόνας μια νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πως το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων αποσυνδέεται οριστικά από τις απολύσεις.

Την ίδια ώρα, πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Για «μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, κατ' εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων, που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι αποφεύχθηκαν οι οριζόντιες, αθρόες και τυφλές αποχωρήσεις και ότι όλα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» απαντά η ΔΗΜΑΡ και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψηφοθηρεί καλλιεργώντας ανυπόστατα σενάρια που τρομοκρατούν τους δημόσιους υπαλλήλους». Πάντως ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής άφησε αιχμές για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας «δεν είμαι ευχαριστημένος όσο θα ήθελα».

Παράλληλα, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες επιτέθηκαν στη κυβέρνηση. «Η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ» λέει το ΚΚΕ. Οι κυβερνητικοί εταίροι «λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, προχωρούν στην τήρηση της υπογραφής τους απέναντι στην τρόικα» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα, δικαστήρια από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας στρέφονται κατά της διαθεσιμότητας λέγοντας ότι αυτή παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα