Οι αλλαγές στους φόρους

Μηδενικός θα είναι ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα που αποκτήθηκαν έως 31/12/1994 σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.Επίσης, καταργείται η διάταξη που επέβαλε παρακράτηση φόρου στα δικαιώματα (royalties) ενώ η παρακράτηση φόρου στα διάφορα επαγγέλματα θα διενεργείται μόνο εφόσον η αμοιβή υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχέδιου:

Δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου στα royalties. Η σχετική διάταξη αναφέρει: Τα νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λαμβάνουν αμοιβές για δικαιώματα (royalties) σύμφωνα με την περίπτωση γʼ της παραγράφου 1 δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 64.»

Δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% σε περιπτώσεις που οι αμοιβές φτάνουν μέχρι το ποσό των 300 ευρώ. Η σχετική διάταξη αναφέρει: Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δʼ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.

Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 1994. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπεραξία θεωρείται μηδενική» αναφέρει η σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου η οποία επίσης προβλέπει και σημαντικές διαφοροποιήσεις του φόρους για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από την 01/01/1995 έως την 31/12/2002.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη «Στην περίπτωση ακινήτου που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 41 και έχει αποκτηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα σʼ αυτό, από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ο συντελεστής απομείωσης της παραγράφου 5 πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,8». Βασική αλλαγή αποτελεί επίσης ότι ως τιμή κτήσης σε περίπτωση που το ακίνητο αποκτήθηκε με αγοραπωλησία, θα θεωρείται η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο και όχι η αντικειμενική αξία.

Πώς θα πληρώνεται ο φόρος; Η σχετική διάταξη αναφέρει: «Ειδικά ο φόρος που παρακρατείται από συμβολαιογράφο για την υπεραξία του άρθρου 41, αποδίδεται από τον ίδιο με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα